Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

THN MΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ




Τήν Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου ο Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών καί Φίλων τού Ιωνικού Αστέρα Θηβών εχει προγραμματίσει φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μέ τούς Παλαιμάχους Ποδοσφαιριστές τού Απόλλωνα Ακραιφνίου στό γήπεδο Ακραιφνίου στά πλαίσια τής σύσφιξης τών σχέσεων τών δύο ιστορικών Ομάδων Παλαιμάχων .

Η συμφωνία τέλεσης τού αγώνα πού αναμένεται νά καθιερωθεί κάθε χρόνο αυτή τήν Ιερή Ημέρα επετεύχθη μετά από συνάντηση πού είχαν ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων τών Παλαιμάχων τού Ιωνικού Αστέρα Θηβών κ. Δημήτρης Σοβατζής μέ τόν Πρόεδρο τού Απόλλωνα Ακραιφνίου κ. Μιχάλη Βασιλείου .

Ο Ιστορικός αυτός Αγώνας πού αναμένεται νά γίνει θεσμός θά διεξαχθεί υπό τήν Αιγίδα τού Καλλικρατικού Δήμου Ορχομενού o οποίος εχει προγραματίσει νά τιμηθούν παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές γιά τήν προσφορά τους κατά τήν διάρκεια δεξίωσης πού θά λάβη χώρα μετά τό πέρας τού αγώνα .


ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ


Δημήτρης Σοβατζής

E-mail:sovdim@hotmail.com

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ

Υπάρχει ελπίδα για τον Συνοικισμό Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και προβολή τις ιστορίας και του πολιτισμού των Μικρασιατών, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα προκειμένου να διαφυλαχτούν στο πέρασμα των χρόνων. Τηρούμε ως Σύλλογος με συνέπεια αυτή την αρχή. Ο ρόλος όμως της Ένωσης, ως συλλογικού εκφραστή των μελών της και των Μικρασιατών της Θήβας, μας επιβάλλει την υποχρέωση να αγωνιστούμε προκειμένου να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα του Συνοικισμού που επί 10ετίες παραμένει άλυτο. Παράλληλα, η Ε.Μ.Θ. όλα αυτά τα χρόνια της δράσης της εκφράζει τη βούληση να είναι πρόθυμος συνεργάτης της εκάστοτε Δημοτικής αρχής αλλά και έντονος, μαχητικός και διεκδικητικός παράγοντας για την προώθηση λύσεων που θα αποτρέψουν το Συνοικισμό από την πορεία παρακμής και διάλυσης. Με αυτή τη λογική οφείλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας και να ευχαριστήσουμε για τη άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας, τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Νικολάου, ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Χατζηστάματη για την επιμονή και αποτελεσματικότητα του, και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Θήβας Κώστα Χαρέμη, για την συνεχή κινητοποίηση φορέων και οργανισμών, και την αποφασιστικότητα τους να γκρεμίσουν τα αυθαίρετα παραπήγματα που αποτελούσαν εστία μολύνσεων για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και της πόλης. Από την πλευρά μας οφείλουμε να καλέσουμε για άλλη μια φορά τους ιδιοκτήτες των κατοικιών στο Συνοικισμό, ώστε να συμβάλουν στην συλλογική αυτή προσπάθεια. Πιστεύουμε ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αλλάξουμε τον τόπο μας. Ο Δήμος και η Ένωση διαθέτουμε χαρτογράφηση όλων των κατοικιών με ονόματα διευθύνσεις και τηλέφωνα ιδιοκτήτων. Από αυτοψία που έγινε με την υγειονομική υπηρεσία, έχουν καταγραφεί τα οικήματα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και τους όρους υγιεινής, μιας και δεν διαθέτουν νερό, τουαλέτα και αποχέτευση. Παράλληλα από τους εκπροσώπους των αλλοδαπών θα υπάρξει ενημέρωση σε ποιους ιδιοκτήτες πληρώνουν ενοίκιο όσοι διαμένουν εκεί, με σκοπό να ενημερωθεί το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο όσοι από τους ιδιοκτήτες των κατοικιών έχουν απορίες ή χρειάζονται διευκρινήσεις, να έρθουν σε επικοινωνία με την Ένωση ή το Δήμο προκειμένου να συμβάλουν ουσιαστικά στην όλη προσπάθεια εξασφαλίζοντας ότι δεν θα βρεθούν σε δυσάρεστες εξελίξεις για τους ίδιους και τις ιδιοκτησίες τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ - ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΥ : 3 - 4




Υστερα απο ένα συναρπαστικό παιχνίδι οι Παλαίμαχοι του Πανελευσινιακού επικράτησαν των ομολόγων της Νέας Περάμου με 4-3.

Τα τέρματα των σταχυοφόρων σημείωσαν οι: Αθανασίου,Μπάρδης,Τσολάκης,Πέππας.

Για λογαριασμό των Παλαιμάχων της Νέας Περάμου σκόραραν οι: Τσιβλέρης,Φαχουρίδης, Φίλης Κ.

Διαιτήτευσε ο Δημητρακόπουλος.

Για την ιστορία οι δυο αντίπαλοι αγωνίστηκαν ως εξής: ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ(προπονητής Μπάμπης Αγγελάκης): Γραμματικός Γ., Μαρμαρινός,Δρίζος, Τσαούσης,Ασημόπουλος, Γραμματικός Α., Γρίβας, Κουρελιάς, Πετρόπουλος,Τσιβλέρης,Φαχουρίδης. Αγωνίστηκαν και οι: Αλεξανδρίδης,Μπαμπάνης,Κρυάδας Φίλης,Καψής, Σούρλας, Σουγιουλτζής. ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΥ: Γερόλυμος,Αδάμ,Τσατσαρώνης,Μπάρδης,Τσολάκης,Κατσαρέλιας,Αθανασίου,Μπακαλούμη Πέππας, Γιώργας,Τυρλής. Αγωνίστηκαν και οι: Δόβρης,Καραγιάννης,Χαραλαμπίδης.

***Στο γήπεδο παραβρέθηκαν και οι Γιώργος Τσικιντζέλας Μιχάλης Καναβάς και ο πατέρας του ποδοσφαιριστή Τσολάκη Κώστας.


ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ Την προσεχή Δευτέρα οι Παλαίμαχοι της Νέας Περάμου θα δώσουν φιλικό αγώνα στις 17:00 με τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ

Στις 10 Απριλίου θα παίξουν στο Αίγιο με την Ροδοδάφνη και στις 2 Μαίου με την ΑΕΚ στη Νέα Πέραμο.


Επιμέλεια:

ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ( Τιμής Ενεκεν Μέλος τού Συλλόγου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών καί Φίλων τού Ιωνικού Αστέρα Θηβών )

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΒΥΖΑΝΤΑ ΜΕΓΑΡΩΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : 1 - 5 ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ !!!!!!!



Δεν μετράει το σκορ, σημασία έχει ο σκοπός
ΜΑΓΕΨΑΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ
ΒΥΖΑΝΤΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Γιορτή του ποδοσφαίρου διεξήχθη στα Μέγαρα, όπου οι Παλαίμαχοι του τοπικού
Βύζα αντιμετώπισαν τον Ολυμπιακό, σε ένα παιχνίδι που δεν έχει σημασία το
τελικό σκορ, αλλά ο σκοπός για τον οποίο έγινε. Οι Παλαίμαχοι και των δυο ομάδων
είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν τα παλιά και να θαυμάσουν παίκτες που έγραψαν την δική
τους ιστορία. Εγιναν βραβεύσεις σε φυσικά πρόσωπα παλαίμαχους και ρεπόρτερ.
Τα έσοδα διατέθηκαν στον σύλλογο προστασίας και αρωγής παιδιών με
εγκεφαλικές κακώσεις και ατόμων με ειδικές ανάγκες Μεγάρων.
Για την ιστορία οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 5-1 του αντιπάλου τους.
Από δύο φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα βρήκαν οι Βαϊτσης,
Καλογερόπουλος και Καλίκας. Οι παίκτες του Ολυμπιακού που
χρησιμοποιήθηκαν, ήταν οι: Μουκέας, Ρωσίδης, Ιωαννίδης, Βαμβακούλας,
Αγγελής, Καραβίτης, Καρασσαβίδης, Μπονόβας, Σταυρόπουλος, Βαϊτσης, Καλογερόπουλος, Μίχος, Γκαϊτατζής, Καλτσάς, Γλύκας, Καλύκας, Γκαβέζος.
***Δεν αγωνίστηκαν αλλά ήταν παρόντες οι Μπέσης,Βαζαίος,Γκαιτατζής,Τσατσαρίδης,Τσικιντζέλας,Μπέμπης,Ψύχος,Δαρίβας,
Γκαβέζος,Σπετσέρης.
 
Για λογαριασμό του Βύζαντα σκόραρε ο Λάιος. Η ομάδα του προπονητή Ιερόθεου Μαργέτη αγωνίστηκε ως εξής: Κόκαλης,Κυριακόπουλος,Προίσκος,Γεωργακής, Κουσουβάνος, Χονδρόπουλος, Ζωγράφος, Βασίλαινας, Δήμητσας,Πατσίρης,Καλαιτζής.
Αγωνίστηκαν και οι: Φουρνάρης, Κάμπαξης, Πανταζής Μάκης και Αναστάσιος, Γκοσδής, Καγιάς, Χατζηαθανασίου, Γιαλούρης,Διπλάρας, Γολίτσας,Κάρμαν, Λάιος, Βαλσαμάκης.
ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ: Ο δήμαρχος Μεγαρέων-Νέας Περάμου κ. Γιάννης Μαρινάκης,η Αντιπεριφερειάρχης κ.Σταυρούλα Δήμου ο πρώην Νομάρχης κ. Αριστείδης Αρκουδάρης,οι πρώην δήμαρχοι Στρατιώτης-Σύρκος η σύμβουλος της περιφέρειας κ.Πιπιλή Κατερίνα κ.α.
Επιμέλεια: ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΜΕ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΙ ΠΑΡΕΛΑΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΕΝΩ ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Ε.Μ.ΘΗΒΑΣ


Παρασκευή 25 ης Μαρτίου 2011
Παρέλαση επί τής οδού Πινδάρου στή Θήβα .
Μέ περηφάνια καμάρι καί υψηλό φρόνημα συμμετείχαν στήν επετειακή παρέλαση τής 25 ης Μαρτίου τά παιδιά τού 3ου Δημοτικού Σχολείου τού Προσφυγικού Συνοικισμού Θηβών οπως καί τά παιδιά τής Ενωσης Μικρασιατών Θήβας τά οποία κατέθεσαν στεφάνι στή Μνήμη τών Ηρώων τού Επους τού 1821 .

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ

Δημήτρης Σοβατζής
E-mail:sovdim@hotmail.com

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1821 !!!

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011



Η μάχη της Αλαμάνας και η ηρωική θυσία του Αθανασίου Διάκου (23 Απριλίου 1821)

(Σημ Φιλίστωρος: Χρόνια πολλά σε όλους!!)
Πρόλογος - η Βοιωτία επαναστατεί (27 Μαρτίου 1821)

Το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 1821 υπήρχαν πολλές ενδείξεις και διάσπαρτες φήμες ότι οι Έλληνες θα επαναστατούσαν με κύρια εστία την Πελοπόννησο. Στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην περιοχή της Λιβαδειάς καπετάνιος στο αρματολίκι της περιοχής ήταν ο Αθανάσιος Διάκος γεννημένος στην Μουσουνίτσα Φωκίδος και μυημένος στην Φιλική Εταιρεία ήδη από το 1818, όταν ήταν πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Όταν μέσω του αγγελιοφόρου και υπαρχηγού στο αρματολίκι Βασίλη Μπούσγου μαθεύτηκε η γενική εξέγερση στην Πελοπόννησο, ο Διάκος αποφάσισε να υψώσει την σημαία της Επανάστασης κάμπτοντας τους όποιους δισταγμούς και των προκρίτων της περιοχής (Λογοθέτης, Λάμπρος Νάκος, Φίλων).

Σύντομα έφτασαν στην περιοχή και τα νέα για την εξέγερση των Ελλήνων και την πολιορκία των Τούρκων στα Σάλωνα εκφοβίζοντας τους ντόπιους Τούρκους ότι κάτι τέτοιο έμελλε να συμβεί και στην επαρχία τους. Με ένα τέχνασμα ο Διάκος έπεισε τον Τούρκο βοεβόδα δήθεν ότι θα πολεμούσε τους εξεγερμένους και έτσι κατάφερε με τουρκική επίσημη γραπτή έγκριση να στρατολογήσει και να εξοπλίσει 5.000 χωρικούς. Στις 27 Μαρτίου ξεκίνησαν οι σποραδικές εχθροπραξίες και οι μεμονωμένες δολοφονίες Τούρκων, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς κατέφυγαν στο κάστρο της Λιβαδειάς.

Η απελευθέρωση της Λιβαδειάς ( 1η Απριλίου 1821)


Τη νύχτα της 28ης προς την 29η Μαρτίου οι επαναστάτες υπό τον Διάκο κατέλαβαν τον λόφο του
Απεικόνιση της σημαίας του Διάκου
Προφήτη Ηλία έναντι της πόλης της Λιβαδειάς και από εκεί έστειλε ομάδες οπλοφόρων και απέκλεισε τους δρόμους που οδηγούσαν στην πόλη. Στις 30 και 31 Μαρτίου οι επαναστάτες υπό την σημαία του Διάκου (ο Άγιος Γεώργιος με την επιγραφή "Ελευθερία η Θάνατος") προήλασαν με τόλμη και κατέλαβαν την κυρίως πόλη συντρίβοντας την μικρή τουρκική αντίσταση που συνάντησαν. Οι κάτοικοι της πόλης ήταν περίπου 10.000 και έχοντας ξεχωριστή σημαία από κάθε συνοικία (Παναγιά, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Δημήτριος) της πόλης, ενώθηκαν με τους επαναστάτες. Οι Τούρκοι περιορίστηκαν στο κάστρο της πόλης που λεγόταν "Ώρα" η "ρολόι".

Μετά από συνεννοήσεις με τον Διάκο οι Αρβανίτες παρέδωσαν την εξωτερική πύλη του κάστρου που υπερασπίζονταν και αποχώρησαν αβλαβείς διατηρώντας τα όπλα τους. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι Τούρκοι περιήλθαν σε δεινή θέση και παραδόθηκαν την 1η Απριλίου. Οι Έλληνες φέρθηκαν με μεγαλοψυχία στους Τούρκους τους οποίους απλώς αφόπλισαν και τους επέτρεψαν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στην πόλη, ενώ ο χρυσός και τα πολύτιμα αντικείμενα τους έμειναν στην κατοχή τους. Μάλιστα οι επισημότεροι των Τούρκων για την ασφάλεια τους, φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Ελλήνων.

Εκείνη την Ιστορική ημέρα σε πανηγυρική δοξολογία στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής Λιβαδειάς, οι επίσκοποι Σαλώνων, Ταλαντίου και Αθηνών ευλόγησαν την επαναστατική σημαία του
Ιωάννης Δυοβουνιώτης
Διάκου. Ο Διάκος εκείνη την κρίσιμη στιγμή για την επανάσταση έδειξε πατριωτισμό παραμερίζοντας κάθε υλικό προσωπικό συμφέρον. Μάζεψε όλα τα όπλα που παραδόθηκαν από τους Τούρκους όπως και όλα τα λάφυρα και τα παρέδωσε στους προεστούς ώστε να χρησιμοποιηθούν για αγορά τροφών και εφοδίων για τον νεοσύστατο επαναστατικό στρατό.

Στην συνέχεια ο Διάκος συνεργαζόμενος με τον Δυοβουνιώτη απελευθέρωσαν εύκολα το Ταλάντι και την Θήβα ενώ είχαν πρόθεση να καταλάβουν την Λαμία (Ζητούνι), που ήταν το διοικητικό κέντρο της περιοχής, καθώς και την Υπάτη. Όλοι οι επαναστάτες μαζεύτηκαν στους Κομποτάδες ζητώντας την σύμπραξη του ισχυρού αρματολού Μήτσου Κοντογιάννη της περιοχής Πατρατσικίου για να επιτεθούν στο Ζητούνι (Λαμία). Ο Κοντογιάννης όμως δίσταζε να αποστατήσει και δεν απαντούσε στις δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια. Μετά από οκτώ κρίσημες μέρες παρασυρόμενος από τους συγγενείς του, ο Κοντογιάννης ενώθηκε με τους επαναστάτες και όλοι μαζί επιτέθηκαν στην επαρχία Πατρατσικίου. Οι Έλληνες όμως δεν πρόλαβαν να καταλάβουν την πόλη καθώς την νύχτα είδαν να έρχονται από το Λιανοκλάδι χιλιάδες Τούρκοι κρατώντας αναμμένες δάδες και έτσι υποχώρησαν για να μην παγιδευτούν μέσα στην πόλη.

Η μάχη της Αλαμάνας (Θερμοπυλών) (23 Απριλίου 1821)

Ο Χουρσίτ πασάς, που πολιορκούσε στα Ιωάννινα τον Αλή πασά, έστειλε τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη με 8.000 πεζικό και 900 ιππείς να καταπνίξουν την επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και έπειτα να προχωρήσουν στην Πελοπόννησο, για να ματαιώσουν τα σχέδια του Κολοκοτρώνη για την Τριπολιτσά. Ο κίνδυνος για την επανάσταση ήταν μεγάλος. Ο Διάκος και το απόσπασμά του, που ενισχύθηκαν από τους μαχητές οπλαρχηγούς Πανουργιά και Δυοβουνιώτη, αποφάσισαν να αποκόψουν την τούρκικη προέλαση στη Ρούμελη με την λήψη αμυντικών θέσεων κοντά στα στενά των Θερμοπυλών όπου οι Τούρκοι δεν θα είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν το ιππικό τους και την αριθμητική τους υπεροχή. Μετά από σύσκεψη στο χωριό Κομποτάδες, στις 20 Απριλίου 1821, η ελληνική δύναμη των 1.500 ανδρών χωρίστηκε σε τρία τμήματα: ο Δυοβουνιώτης θα υπερασπιζόταν την γέφυρα του Γοργοποτάμου με 600 άνδρες, ο Πανουργιάς το Μουσταφάμπεη με 500 άνδρες, και ο Διάκος την γέφυρα της Αλαμάνας με 500 άνδρες.

Πανουργιάς Πανουργιάς
Στρατοπεδεύοντας στο Λιανοκλάδι, κοντά στη Λαμία, οι Τούρκοι διαίρεσαν γρήγορα τη δύναμή τους, επιτιθέμενοι αιφνιδιαστικά το πρωί της 23ης Απριλίου, χωρίς να επιτρέψουν στους Έλληνες να οργανωθούν. Η κύρια τούρκικη δύναμη υπό τον ικανότατο στρατηγό Ομέρ Βρυώνη επιτέθηκε στον Διάκο. Ένα άλλο τμήμα Τούρκων υπό τον Χασάν Τομαρίτσα επιτέθηκε στο Δυοβουνιώτη, του οποίου το απόσπασμα γρήγορα οδηγήθηκε σε οπισθοχώρηση λόγω της αριθμητικής υπεροχής του αντιπάλου, ενώ έτερη δύναμη επιτέθηκε με σφοδρότητα στις θέσεις του Πανουργιά, οι άντρες του οποίου έδωσαν σκληρή μάχη αλλά υποχώρησαν όταν τραυματίστηκε σοβαρά ο αρχηγός τους που πολεμούσε στην πρώτη γραμμή.Στην μάχη αυτή βρήκε ηρωικό θάνατο ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαίας, καθώς και ο αδερφός του. Μετά τις δύο αυτές πολύ σημαντικές νίκες που απογύμνωσαν τα άκρα της Ελληνικής αμυντικής διάταξης, ο Ομέρ Βρυώνης συγκέντρωσε όλη την επιθετική του ισχύ ενάντια στη θέση του Διάκου στη γέφυρα της Αλαμάνας.

Ο Διάκος είχε τάξει 200 άνδρες υπό τους οπλαρχηγούς Μπακογιάννη και Καλύβα πάνω στη γέφυρα της Αλαμάνας, ενώ ο ίδιος με 300 άνδρες κατείχε την θέση Ποριά από όπου με αντεπιθέσεις ανακούφιζε τους συμπολεμιστές του στη γέφυρα. Όταν όμως οι δυνάμεις του Πανουργιά και του Δυοβουνιώτη κατέρρευσαν οι Τούρκοι ξεκίνησαν να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους αμυνόμενους. Ενώ η κατάσταση γινόταν κρισιμότερη σύμφωνα με τον ιστορικό Σπυρίδωνα Τρικούπη, πρότειναν στον Διάκο να διαφύγει, ενώ ο ψυχογιός του, του έφερε το άλογο του προτρέποντας τον να σωθεί όσο ήταν καιρός. Αυτός όμως απάντησε "ο Διάκος δεν φεύγει" και δεν εγκατέλειψε την θέση του.

Η άνιση μάχη συνεχίζεται κι απ’ τους πρώτους νεκρούς που πέφτουν μπροστά του, είναι ο αδερφός του Κωνσταντίνος Μασαβέτας, τον οποίο ο Διάκος χρησιμοποιεί πλέον σαν ασπίδα στις επιθέσεις που δέχεται. Με μόνο 10 αγωνιστές που του έχουν απομείνει, μεταβαίνει στην εκ φύσεως οχυρή θέση Μανδροστάματα της μονής Δαμάστας, όπου οχυρώνεται και πολεμά εκεί για μια ώρα περίπου.
Τα πυρομαχικά όμως είναι περιορισμένα, ο ένας μετά τον άλλο οι περισσότεροι σύντροφοί του σκοτώνονται και ο ίδιος ο Διάκος συλλαμβάνεται ζωντανός. και οδηγείται ενώπιον του Ομέρ Βρυώνη.
Ο τελικός απολογισμός της μάχης της ημέρας εκείνης, ήταν περίπου 300 Έλληνες κι ελάχιστοι Τούρκοι νεκροί, ενώ αρκετοί ήταν και οι τραυματίες.

Το τραγικό τέλος του Αθανασίου Διάκου (24 Απριλίου 1821)


Ο Ομέρ Βρυώνης σεβάσθηκε αρχικά τον ήρωα και δεν άφησε να τον σκοτώσουν επί τόπου.Την νύχτα της 23ης Απριλίου 1821, αφού έφτασαν στη Λαμία, τον ανέκριναν, παρόντος και του Χαλήλ Μπέη, σημαίνοντα Τούρκου της Λαμίας και του πρότειναν να ασπαστεί τον Μωαμεθανισμό με την υπόσχεση ότι θα τον έχρηζαν αξιωματικό του Οθωμανικού στρατού. Ο Διάκος όμως αρνήθηκε επίμονα όλες τις δελεαστικές προτάσεις που του έγιναν για να γλυτώσει την ζωή του, αρνούμενος κατηγορηματικά να απαρνηθεί τον χριστιανισμό και απαντώντας με περιφρόνηση στις απειλές των Τούρκων. Την επόμενη μέρα, την 24η Απριλίου, ημέρα Κυριακή και κατόπιν επίμονης απαιτήσεως του Χαλήλ μπέη, εκδόθηκε απόφαση για θανατική ποινή με ανασκολοπισμό (σούβλισμα), καθώς όπως υποστήριζε, ο Διάκος είχε σκοτώσει πολλούς Τούρκους και θα έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Ο Διάκος εξαναγκάστηκε να κουβαλήσει με τα ίδια του τα χέρια το σύνεργο της φρικτής τιμωρίας του και μαρτύρησε με καρτερία για αρκετές ώρες πριν εκπνεύσει.

Μετά τον μαρτυρικό του θάνατο (για την περιγραφή του οποίου υπάρχει μια ποικιλία από ανατριχιαστικές εκδοχές), οι Τούρκοι έρριψαν το λείψανο του νεκρού σε ένα χαντάκι της περιοχής. Οι χριστιανοί της περιοχής κρυφά την νύχτα βρήκαν το νεκρό σώμα του Διάκου και το έθαψαν σε μυστικό σημείο στην πόλη. Τον τάφο του Διάκου βρήκε τυχαία ο αντισυνταγματάρχης Ρούβαλης το 1881. Το 1886 έγινε το πρώτο μνημόσυνο για τον Αθανάσιο Διάκο και τοποθετήθηκε η προτομή του που σώζεται ως σήμερα. Επίσης στην οδό Καλύβα Μπακογιάννη (πλησίον της πλατείας Λαού) στην πόλη της Λαμίας, υπάρχει σήμερα ένα κενοτάφιο για να μας θυμίζει αυτόν τον μεγάλο και πραγματικό ήρωα. Ένα εκ των χωριών που τον διεκδικεί ως τόπος γεννήσεώς του, το χωριό Άνω Μουσουνίτσα, μετονομάστηκε αργότερα Αθανάσιος Διάκος προς τιμήν του, ενώ υπάρχει άγαλμα του Αθανασίου Διάκου στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας κοντά στο ύψος των Θερμοπυλώνδίπλα στο άγαλμα του προγόνου του Λεωνίδα.

Ι. Β. Δ.

Πηγές

Απόστολος Βακαλόπουλος, Ιστορία του νέου Ελληνισμού, εκδόσεις Σταμούλη

Σπυρίδων Τρικούπης, Ιστορία της ελληνικής Επαναστάσεως, εκδόσεις "Γιοβάνης"

Δημήτριος Μπόμπης, Αθανάσιος Διάκος ο πρώτος μάρτυρας του Αγώνα, περιοδικό "Στρατιωτική Ιστορία"

Αθανάσιος Διάκος (1788-1821) – Ο μάρτυρας της Επανάστασης

http://www.athanasios-diakos-museum.gr

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΟΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ 3 - 1 ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΔΑΦΝΗΣ ΑΧΑ'Ι'ΑΣ




ΟΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ 3-1 ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΔΑΦΝΗΣ
ΑΧΑ'Ι'ΑΣ
Σε φιλικό αγώνα πο διεξήχθει στο γήπεδο Νέας Περάμου οι Παλαίμαχοι της
τοπικής ομάδας επικράτησαν των ομολόγων της Ροδοδάφνης Αχαίαςμε 3-1.
Τα τέρματα σημείωσαν οι Φαχουρίδης 2, Καψής. Για λογαριασμό των
φιλοξενουμένων σκόραρε ο Κυραικόπουλος με πέναλτι.
Διαιτήτευσε ο Δημητρακόπουλος.
ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ (προπονητής Μπάμπης Αγγελάκης):
Γραμματικός Γ, Μπαρκονίκος, Μαρμαρινός, Ασημόπουλος, Κουρελιάς,
ΓραμματικόςΑ, Γρίβας, Καψής, Πετρόπουλος , Φαχουρίδης,Βαλαβάνης.
Αγωνίστηκαν και οι: Κρυάδας Φ, Μπαμπάνης , Σούρλας, Σουγιουλτζής,
Τσιβλέρης, Τραυλός, Τσαούσης, Αλεξανδρίδης.
ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΡΟΔΟΔΑΦΝΗΣ: Κούγιας,Παλαιολογόπουλος,Λελούδας
,
Θεοφυλακτόπουλος,Τριανταφυλλόπουλος
Αρβανίτης,Λιακόπουλος,Ψαχούλιας,Χουλιάρας,Κεφαλάς,Καλατζής.
Αγωνίστηκαν και οι: Κυριακόπουλος,Δημόπουλος,Αντωνόπουλος,Δημητρίου,
Καρασσαβίδης,Πανανουδάκης,Μουτάφης.
***Μετά το τέλος του αγώνα η διοίκηση παρέθεσε δείπνο στην αποστολή της
Ροδοδάφνης στον Θεόφιλο.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟ Α.Ο.


ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ Α.Ο.
ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΛΑΚΕΤΑ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
 
 
 
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χοροεσπερίδα του ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΥ Α.Ο με την γιορτή των 80 χρόνων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο Πανόραμα.
Οι διοργανωτές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και όσοι φίλοι της ομάδας έδωσαν το παρών πέρασαν μια καταπληκτική βραδιά. Το κέφι και την Κρητική λύρα του Γιώργου Ζερβάκη τους κράτησε όλους σε επαγρύπνηση μέχρι τις πρωινές ώρες.
Στην εκδήλωση των ''Σταχυοφόρων'' που δείχνουν πλέον ότι έχουν μια δυναμική τροχιά στα αθλητικά δρώμενα της περιοχής, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΠΣΔΑ Μιχάλης Τζανόπουλος, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης , Αργύρης Οικονόμου, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Ντούρος, το μέλος της ΕΠΣΔΑ, Σπύρος Δρίκος, ο αντιδήμαρχος Ελευσίνας, Παναγιώτης Λινάρδος, ο πρόεδρος του Ηρακλή Ελευσίνα,ς Στέλιος Καρατζάς, ο πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Πανελευσινιακού, Γιάννης Φιλίππου, ο αντιπρόεδρος του στίβου του Πανελευσινιακού, Κώστας Οικονομόπουλος, ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Ελευσίνας,Θανάσης Κριεκούκης.
Από τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής ήταν οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Πετρελαίων ο κ Καρπέτας και η Νάκι Πουλοπούλου.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν οι κάτωθι βραβεύσεις: Ανέστης Τσακίρογλου(δημοσιογράφος Θριάσιο-Γκόλ-Σέντρα F.M),Aντώνης Δαρζέντας(δημοσιογράφος ΦΩΣ),Νίκος Αδάμ(πρόεδρος Παλαιμάχων),ο πρόεδρος της ΕΠΣΔΑ κ.Μιχάλης Τζανόπουλος, ο Κώστας Οικονομόπουλος ο Χρήστος Κριεκούκης και ο Γιάννης Φιλίππου.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟ 2010-11 ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ !!!

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟ 2010-11 ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ !!!

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Κυπελλούχος Βοιωτίας 2010-11 η Δάφνη Ερυθρών


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ














































Κυπελλούχος Ποδοσφαίρου Βοιωτίας στέφθηκε η ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ αφού στόν 37ο Τελικό τής ιστορίας τού Βοιωτικού Ποδοσφαίρου κέρδισε στήν παράταση τήν ΕΝΩΣΗ ΑΣΠΡΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ μέ 2-1 παρουσία 500 φιλάθλων πού δημιούργησαν γιορτινή ατμόσφαιρα.
Στό 77 ' ο Πλαβούκος μέ κοντινό σούτ μέσα από τήν μεγάλη περιοχή εδωσε τό προβάδισμα μέ 1-0 στήν ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ.
Δύο λεπτά αργότερα στό 79' ο Κοντογόνηςμέ εκτέλεση πέναλτι (αμφισβητούμενο) ισοφάρισε 1-1 γιά τήν ΕΝΩΣΗ .
Στήν παράταση στό 108' ο Τσαλμάς μέ φοβερό σούτ μέσα από τήν μεγάλη περιοχή εκανε τό τελικό 2-1 γιά τήν ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ πού τής χάρισε καί τό 4ο Κύπελλο στήν ιστορία της.
Στό 113' ο Τσαλμάς μέ σούτ εστειλε τήν μπάλα στό κάθετο δοκάρι .
Διακρίθηκαν από τήν ΚυπελλούχοΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ οί Κώνστας Μ., Αβράμπος καί Πλαβούκος,
ενώ από τήν φιναλίστ ΕΝΩΣΗοί Γκουλής (κορυφαίος τού Τελικού), Καραμπέτσος Γ., Κοντογόνης .Μέτρια η Διαιτησία τού κ. Παπαδά ( Λιανός - Σέμος )
ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ:Bασιλείου, Κουτσοδήμος, Κομίνης, Μάγκας, Αβράμπος, Κώνστας Μ., Κώνστας Κ. (Πλαβούκος), Λιώρης, Σιδέρης, Τσαούσης (Τσαλμάς), Λεοντής (Μήτρου).

ΕΝΩΣΗ ΑΣΠΡΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ: Γκουλής, Λαζάρου, Δημόπουλος Καραμπέτσος Γ., Πλακίδας (Γιαχρίτσης Γ.), Παπαδήμος, Πολυτάρχου, Ολντασης (Γαλάνης), Νικολάου (Καλιακμάνης), Κοντογόνης, Μάγκας.


ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Δημήτρης Σοβατζής
Ε-mail:sovdim@hotmail.com

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΑΞ !!!


    Η ιστορία του Άγιαξ!

    Ποδοσφαιρικό σωματείο του Άμστερνταμ, με πληθώρα περγαμηνών, τόσο στην Ολλανδία, όσο και στην Ευρώπη. Είναι η κορυφαία ομάδα στη χώρα της τουλίπας και μια από τις σπουδαιότερες παγκοσμίως.
    Ιδρύθηκε στις 18 Μαρτίου 1900 από τέσσερις φίλους στο πατάρι του καφέ-μπαρ «Ανατολικές Ινδίες» στο Άμστερνταμ. Ήταν Κυριακή 9:45 το πρωί, όταν ο Φλόρις Στέμπελ, ο Κάρελ Ρίζερ και οι αδελφοί Χαν και Γιόχαν Ντάντε έδωσαν στο υπό σύσταση σωματείο το όνομα του αρχαίου έλληνα πολεμιστή Αίαντα (Άγιαξ στα Ολλανδικά) από τη Σαλαμίνα, που διακρίθηκε στον Τρωικό Πόλεμο. Ως χρώματα της ομάδας όρισαν το κόκκινο και το λευκό.
    Στην αρχή αγωνιζόταν στις τοπικές κατηγορίες του Άμστερνταμ. Το 1911 έκανε το μεγάλο άλμα και ανέβηκε στην A' Κατηγορία της Ολλανδίας. Το 1917 κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο (Κύπελλο Ολλανδίας) και την επόμενη χρονιά ήρθε το πρώτο πρωτάθλημα. Τότε αναγκάσθηκε να αλλάξει τη φανέλα με τις κάθετες κόκκινες και άσπρες ρίγες, επειδή ήταν ολόιδια με αυτή της Σπάρτα Ρότερνταμ, που κυριαρχούσε στην Ολλανδία και να υιοθετήσει τη λευκή φανέλα με την κάθετη πλατιά κόκκινη ρίγα μπρος - πίσω, που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα.
    Ο Άγιαξ συνέχισε την κυριαρχία εντός των τειχών, αλλά επιζητούσε και τη διεθνή καταξίωση, μετά τα μέσα της δεκαετίας του '50, όταν καθιερώθηκαν τα ευρωπαϊκά κύπελλα ποδοσφαίρου. Θα το επιτύχει στις αρχές τις δεκαετίας του '70, με προπονητή ένα παλιό του παίκτη, τον Ρίνους Μίχελς, που εφαρμόζει το λεγόμενο «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο». Στο σύστημα αυτό οι παίκτες δεν έχουν συγκεκριμένες θέσεις και τρέχουν ακατάπαυστα για να καλύψουν τα κενά που αφήνουν οι συμπαίκτες τους. Ο αμυντικός γίνεται επιθετικός και ο επιθετικός μετατρέπεται σε αμυντικό. Έτσι, η ομάδα βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, μπλοκάροντας κάθε κίνηση των αντιπάλων της.
    Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Με μια πλειάδα νέων και ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, ο Άγιαξ φθάνει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1969, αλλά συντρίβεται με 4-1 από τη μεγάλη Μίλαν του Ριβέρα. Θα φθάσει στην κορυφή δύο χρόνια αργότερα. Στις 2 Ιουνίου 1971 αντιμετωπίζει στο Γουέμπλεϊ τον Παναθηναϊκό και τον νικά εύκολα με 2-0. Το «Έπος του Γουέμπλεϊ», όπως το ονομάσαμε στην Ελλάδα για την επιτυχία του «τριφυλλιού», θα είναι η απαρχή θριάμβων για την ομάδα του Άμστερνταμ. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη Κύπελλα Πρωταθλητριών (1972, 1973), με προπονητή τον ρουμάνο Στέφαν Κόβατς, που παραμένει πιστός στη «φιλοσοφία» του Μίχελς. Ο Κρόιφ και η παρέα του θα γνωρίσουν τη διεθνή καταξίωση και το θαυμασμό όλου του φίλαθλου κόσμου. Το 1972, με νωπές της δάφνες από την κατάκτηση του πρώτου του τίτλου, ο Άγιαξ ήρθε στην Ελλάδα, αναζητώντας τις ρίζες του. Με αρκετούς αναπληρωματικούς, αγωνίσθηκε στο «ξερό» γήπεδο της Σαλαμίνας με τον τοπικό Αίαντα, τον οποίο νίκησε με 2-0.
    Τα επόμενα χρόνια ο Άγιαξ θα συνεχίσει την κυριαρχία του στην Ολλανδία και θα έχει σποραδικές επιτυχίες στην Ευρώπη. Η εξαετία 1991-1997, με προπονητή τον Λούις Φαν Χάαλ, θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη για τα «Παιδιά του Θεού» («Godenzonen»), όπως είναι ένα από τα προσωνύμια της ομάδας, με 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και 1 Διηπειρωτικό. Το 1996 ο Άγιαξ ξαναβρήκε στο δρόμο του τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «πράσινοι» νίκησαν με 1-0 στο Άμστερνταμ και βρέθηκαν κοντά στον τελικό. Στον επαναληπτικό της Αθήνας, όμως, ο Άγιαξ ανέτρεψε την κατάσταση και προκρίθηκε πανηγυρικά με 3-0.
    Η ομάδα του Άμστερνταμ φημίζεται για τις ακαδημίες ποδοσφαίρου, που έχουν βγάλει πολύ σπουδαίους ποδοσφαιριστές, με κορυφαίο παράδειγμα τον Γιόχαν Κρόιφ. Αξιοποιεί, όχι μόνα τα εγχώρια ταλέντα, αλλά και νεαρούς παίκτες από άλλες χώρες, έχοντας ιδρύσει θυγατρικές ομάδες στη Νότιο Αφρική και τις ΗΠΑ.
    Την ερυθρόλευκη φανέλα του Άγιαξ έχουν φορέσει σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι: Μίχελς, Κρόιφ, Μιούρεν, Ρεπ, Σουρμπίρ, Νέεσκενς, Χάαν, Κρολ, Χούλσοφ, Ράικαρντ, Φαν Τσιπ, Ζέεντορφ, Κλάιφερτ, Κούμαν, Φαν Ντερ Σαρ, Όφερμαρς, Βίτσκε, Βάουτερς, Βαν Μπάστεν, Μπέργκαμπ, Φαν Ντερ Φάαρτ, Μάρσιο Σάντος, Στέιπλετον αδελφοί Λάουντρουπ, Κανού, Λέρμπι, Μέλμπι, Όλσεν, Λιτμάνεν, Αρβελάτζε, Ιμπραήμοβιτς και οι σύγχρονοι Ντάβιντς και Σταμ. Στην ομάδα του Άμστερνταμ έχουν αγωνισθεί και τρεις Έλληνες: ο Νίκος Μαχλάς (1999-2002), ο Γιάννης Αναστασίου (2004-2006) και ο Άγγελος Χαριστέας (2005-2006).
    Ο μεγάλος αντίπαλος του Άγιαξ είναι η Φέγενορντ, η ομάδα του μεγάλου λιμανιού της Ολλανδίας. Τα μεταξύ του ντέρμπι (Klassieker στα ολλανδικά) αποτελούν το ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς στην Ολλανδία. Οι συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών τους είναι συχνές και βίαιες, με αποκορύφωμα τον θάνατο ενός οπαδού του Άγιαξ το 1997.
    Οι αντίπαλοι οπαδοί και ιδιαίτερα της Φέγενορντ αποκαλούν τους φίλους του Άγιαξ «Εβραίους» (Joden), επειδή στο Άμστερνταμ υπήρχε προπολεμικά μια πολυπληθής εβραϊκή κοινότητα, που εξολοθρεύτηκε από τους Ναζί. Τα συνθήματα αντιπάθειας κατά του Άγιαξ έχουν συχνά αντισημιτικό περιεχόμενο. Ένα από αυτά είναι: «Hamas, Hamas, joden aan het gas» («Χαμάς, Χαμάς, οι Εβραίοι στους θαλάμους αερίων»). Οι οπαδοί του Άγιαξ από αντίδραση αναρτούν στο γήπεδο λάβαρα και πανό με το Άστρο του Δαυίδ και επευφημούν για να εμψυχώσουν την ομάδα τους με την κραυγή «Εβραίοι, Εβραίοι». Ανταποδίδουν στους οπαδούς της Φέγενορντ με το σύνθημα «Als de lente komt dan gooien wij bommen op Rotterdam» («Όταν θα έλθει η άνοιξη, εμείς θα βομβαρδίσουμε το Ρότερνταμ»), υπονοώντας το βομβαρδισμό του Ρότερνταμ από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

    O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ

    Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ

    Τό Διοικητικό Συμβούλιο τούΣυλλόγου συγχαίρει τήν ιστορική ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ γιά τήν κατάκτηση τού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Βοιωτίας πού είναι τό 4 ο στήν πολύχρονη ιστορία της στό Βοιωτικό Ποδόσφαιρο ,
    καί της εύχεται καλή πορεία στόν θεσμό τού Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος όπου θά εκπροσωπήσει τό Βοιωτικό Ποδόσφαιρο .

    Μέ Τιμή
    Τό Διοικητικό Συμβούλιο

    Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

    ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 2010-11 Η ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ

    Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

    ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 2010-11 Η ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ


    Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011
    Γήπεδο Αγίου Σπυρίδωνα Ε.Π.Σ.Β.

    Κυπελλούχος Ποδοσφαίρου Βοιωτίας στέφθηκε η ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ αφού στόν 37ο Τελικό τής ιστορίας τού Βοιωτικού Ποδοσφαίρου κέρδισε στήν παράταση τήν ΕΝΩΣΗ ΑΣΠΡΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
    μέ 2-1 παρουσία 500 φιλάθλων πού δημιούργησαν γιορτινή ατμόσφαιρα .
    Στό 77 ' ο Πλαβούκος μέ κοντινό σούτ μέσα από τήν μεγάλη περιοχή εδωσε τό προβάδισμα μέ 1-0 στήν ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ .
    Δύο λεπτά αργότερα στό 79 ' ο Κοντογόνης μέ εκτέλεση πέναλτι ( αμφισβητούμενο ) ισοφάρισε 1-1 γιά τήν ΕΝΩΣΗ .
    Στήν παράταση στό 108 ' ο Τσαλμάς μέ φοβερό σούτ μέσα από τήν μεγάλη περιοχή εκανε τό τελικό 2-1 γιά τήν ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ πού τής χάρισε καί τό4 ο Κύπελλο στήν ιστορία της .
    Στό 113 ' ο Τσαλμάς μέ σούτ εστειλε τήν μπάλα στό κάθετο δοκάρι .

    Διακρίθηκαν από τήν Κυπελλούχο ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ οί Κώνστας Μ. , Αβράμπος καί Πλαβούκος , ενώ από τήν φιναλίστ ΕΝΩΣΗ οί Γκουλής ( κορυφαίος τού Τελικού ) , Καραμπέτσος Γ. , Κοντογόνης .
    Μέτρια η Διαιτησία τού κ. Παπαδά ( Λιανός - Σέμος )

    ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ : Bασιλείου , Κουτσοδήμος , Κομίνης , Μάγκας , Αβράμπος , Κώνστας Μ. , Κώνστας Κ. ( Πλαβούκος ) , Λιώρης , Σιδέρης , Τσαούσης ( Τσαλμάς ) , Λεοντής ( Μήτρου ) .

    ΕΝΩΣΗ ΑΣΠΡΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ : Γκουλής , Λαζάρου , Δημόπουλος Καραμπέτσος Γ. , Πλακίδας ( Γιαχρίτσης Γ. ) , Παπαδήμος , Πολυτάρχου , Ολντασης ( Γαλάνης ) , Νικολάου ( Καλιακμάνης ) , Κοντογόνης , Μάγκας .

    ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
    Δημήτρης Σοβατζής
    Ε-mail:sovdim@hotmail.com