Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΑ ΣΩΚΙΑ !!! ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΛΥΤΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΜΑΣ !!!

"ΘΥΣΙΑΣ ΜΝΗΜΗ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤOΝ ΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ.

«Τον Νίκο Αυγερίδη του έβγαλαν τα μάτια, τον Φιλοκτήτη Αργυράκη τον έγδαραν, τον 19χρονο Μίνω Βεϊνόγλου τον αποκεφάλισαν με σκουριασμένο μαχαίρι, τους λοιπούς τους λόγχισαν και τους κατακρεούργησαν. Αυτό ήταν το τέλος των 31 νέων προσκόπων που δολοφονήθηκαν από τους νεότουρκους και τους Κεμαλικούς τον Ιούνιο του 1919 στο Αϊδίνη, το 1921 στα Σώκια και το 1922 στην Κάτω Παναγιά της Μικράς Ασίας».
Τις ιστορικές αυτές στιγμές θύμισε την Κυριακή 19 Ιουνίου το βράδυ, ο λέκτορας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης Φάνης Μαλκίδης, σε εκδήλωση με τον τίτλο «Θυσίας Μνήμη» που οργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) - Περιφερειακή Εφορεία Καβάλας. Ο κ. Μαλκίδης μίλησε για την «Μικρασιατών προσκόπων ιστορία – θυσία», ενώ στην εκδήλωση για τον «Προσκοπισμό στις αλησμόνητες πατρίδες» μίλησε ακόμη ο αρχαιολόγος και αναπληρωτής περιφερειακός έφορος Καβάλας του Σ.Ε.Π. Διαλεκτός - Δημήτριος Μεγγίδης.
«Ως γνωστόν η Γενοκτονία στη Μικρά Ασία, στον Πόντο και στη Θράκη, η Γενοκτονία των Ελλήνων, αποτελεί μία από πιο τις θλιβερές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας είπε ξεκινώντας ο κ. Μαλκίδης. Μία από τις τραγικές για τον ανθρώπινο βίο περιόδους, όπου η ανθρώπινη ζωή έχασε κάθε αξία και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απώλεσαν ότι πιο πολυτιμότερο είχαν. Υπάρχουν πολλές παραμέτρους και συνιστώσες της Γενοκτονίας, οι οποίες όχι μόνο είναι άγνωστες, αλλά και για πολλά χρόνια αποσιωπήθηκαν, έμειναν στο περιθώριο. Μόλις πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τον Ιούνιο του 1919, όταν το οργανωμένο σχέδιο των Νεότουρκων και των Κεμαλικών, υλοποιήθηκε σε ένα ιστορικό χώρο των Ελλήνων της Ιωνίας. Στο Αϊδίνιο. Εκεί τακτικός στρατός και άτακτοι (τσέτες) δολοφόνησαν δύο χιλιάδες Έλληνες της πόλης, αφήνοντας πίσω τους την ολοκληρωτική καταστροφή. Δολοφονίες, λεηλασίες, βιασμοί, καταστροφή κάθε ελληνικής πολιτισμικής παρουσίας. Ανάμεσα στους χιλιάδες Έλληνες που δολοφονήθηκαν τον Ιούνιο του 1919, δολοφονήθηκαν και πρόσκοποι, οι οποίοι συντέλεσαν οι σημαντικά στην παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή».
Και ο κ. Μαλκίδης αναφέρθηκε σε ιστορικά καταγεγραμμένα γεγονότα εκείνης της εποχής, ενώ έκανε και προτάσεις. «Στη Μικρά Ασία 31 νέοι άνθρωποι, πρόσκοποι στο Αιδίνιο και 13 στα Σώκια έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας. Οι πρόσκοποι του Αϊδίνιου, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δύο προσκοπικές ομάδες, οι οποίες απέμειναν στην πόλη, για να υπερασπίσουν τους Έλληνες. Οι πρόσκοποι του Αιδινίου δολοφονήθηκαν όλοι, μετά από φρικτά βασανιστήρια, από τους Τούρκους. Ανάμεσά στους δολοφόνους και ο αρχηγός των Τούρκων προσκόπων και μετέπειτα πρωθυπουργός στα Σεπτεμβριανά του 1955 όταν εξαφανίστηκε ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, Αντνάν Μεντερές! Αντίστοιχη δολοφονία προσκόπων έγινε και στα Σώκια. Ως ένδειξη τιμής προς τους νέους αυτούς ανθρώπους που θυσιάστηκαν, παρότι ο προσκοπισμός ενώνει και δεν είναι μέσο βίας και εκδίκησης, προσκοπικές ομάδες μπορούν να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες, αφιερώνοντας κάθε Ιούνιο εκδηλώσεις ανάδειξης του συγκεκριμένου τραγικού συμβάντος. Επίσης, προσκοπικά τμήματα μπορούν να λάβουν ονόματα προσκόπων- θυμάτων της γενοκτονίας για να θυμίζουν στις επόμενες γενιές, τους σημαντικούς αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι σε νεαρή ηλικία έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκδηλώσεις ονοματοδοσίας μπορούν να πραγματοποιήσουν προσφυγικοί Δήμοι».
Ελπίζουμε ο κ. Μαλκίδης να εισακουστεί ώστε αυτές οι ιστορικές μνήμες να μείνουν άσβεστες. Στην χθεσινή εκδήλωση συμμετείχε και η χορωδία του συλλόγου Μικρασιατών