Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ BOΛΟΥ

Γ.Σ. Νίκη Βόλου
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλήρες όνομα
Γ.Σ. Βόλου "Η Νίκη"
Σύντομο όνομα
Νίκη
Έτος ίδρυσης
1924
Έδρα
Παντελής Μαγουλάς "κλούβα"
Χωρητικότητα
4.000 θέσεις
Πρόεδρος
Δημήτρης Ιωαννίδης
Προπονητής
Χόρχε Μπάριος
Κατηγορία
Γ΄Εθνική
2010-2011
Η ομάδα της Νίκης Βόλου ιδρύθηκε το 1924 στη Ν.Ιωνία Βόλου. Έχει ως έδρα το γήπεδο «Παντελής Μαγουλάς» το οποίο βρίσκεται στο δήμο της Νέας Ιωνίας. Από το 2004 η ποδοσφαιρική ομάδα έχει έδρα το Πανθεσσαλικό Στάδιο.
Ή αρχή
1920 - 1930
Το πρώτο όνομα της Νίκης ήταν "Προσφυγική". Η σχετική απόφαση αναγνώρισης από το Πρωτοδικείο Βόλου είναι η υπ' αρίθμ.38 29/1/1924. Η πλήρης επωνυμία της ήταν "Γυμναστικός Σύλλογος Προσφύγων Βόλου". Ο νέος σύλλογος καταχωρείται στο Βιβλίο Αναγνωρισμένων Σωματείων, επτά μήνες μετά, στις 29 Αυγούστου, με άυξοντα αριθμό 211.
Από τις αρχές του 1926 άρχισαν να καλλιεργούνται οι πρώτες σκέψεις για τη μετονομασία της Προσφυγικής. Η ομάδα του νεοσύστατου προσφυγικού Συνοικισμού έπρεπε να αποτάξει" από πάνω της την ρετσινιά της προσφυγιάς. Κάτω από αυτή τη λογική, διοικητικό συμβούλιο, αθλητές και φίλαθλοι άρχισαν να προβληματίζονται για την νέα ονομασία. Κάποιο ατελείωτο βράδυ, στο γραφείο του Πανά, η συζήτηση έφθασε σε αδίεξοδο.Η πρώτη διοίκηση πρότεινε να δοθεί το όνομα "Πανιώνιος". Κάποιοι άλλοι, με επικεφαλή τον Π.Μαγουλά το όνομα "Απόλλων". Κανένας δεν υποχωρούσε, μέχρι που ο Πανάς, βλέποντας στον τοίχο το αγαλματίδιο της Άπτερου Νίκης, πρότεινε το όνομα που μετέπειτα δόξασε την ομάδα της Νέας Ιωνίας.Το γεγονός ότι η "Νίκη" ήταν και το έμβλημα του "Πανιωνίου Σμύρνης", αποτέλεσε ένα επιπλέον επιχείρημα. Έτσι το όνομα "Νίκη", εξέφραζε συνολικά τον ιδεολογικό και ψυχικό κόσμο των προσφύγων. Η υπ' αρ.893 απόφαση τροποποιήσησης και η επίσημη καταχώρηση υπ'αρ.299 στις 5-10-1926 στα βιβλία του Πρωτοδικείου Βόλου επισημοποίησαν την ονομασία Γυμναστικός Σύλλογος "Η ΝΙΚΗ".
Η Νίκη κέρδισε για πρώτη φορά την άνοδό της στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής το 1961 όπου είχε 5 σερί συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία. Το 1966 υποβιβάστηκε στη Β΄ εθνική και από τότε προσπαθεί, εν μέσω οικονομικών προβλημάτων, να ξανακερδίσει την άνοδό της στη μεγάλη κατηγορία, χωρίς όμως να το καταφέρνει.
Το 1976 κατέκτησε το Κύπελλο ερασιτεχνών.
Τα τελευταία χρόνια η ποδοσφαιρική Νίκη Βόλου αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής και τη σεζόν 2006-2007 τερμάτισε τελευταία και υποβιβάστηκε στη Γ΄ Εθνική. Έκτοτε διαγωνίζεται σε αυτή την κατηγορία.
Τα τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ, περιλαμβάνουν τμήματα όλων των ηλικιών. Επίσης υπάρχει ακαδημία ποδοσφαίρου με 1000 παιδιά.
Γνωστοί ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τα κυανόλευκα
Χρήστος Ζαντέρογλου
Χανταμπάκης Μανώλης
Δημήτρης Λαλές
Σολάκης Ηλίας
Σωκράτης Παπασταθόπουλος
Γιώργος Σαϊτιώτης
Αντώνης Ρίκκα
Γ.Σ. Νίκη Βόλου
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΑΣ
Δημήτρης Σοβατζής Εmail: dim.sobatzis@gmail.com