Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ


Γ.Α.Σ ΙΩΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Ο εσωτερικός κανονισμός διέπει τις σχέσεις μεταξύ της Διοίκησης ,του προπονητού και των ποδοσφαιριστών. Είναι δηλαδή ο συνταγματικός χάρτης από τον οποίο καθορίζεται η γενικότερη πορεία της ομάδας. Βέβαια ,τα περισσότερα πράγματα, θεωρούνται αυτονόητα αλλά χρειάζεται πιστή εφαρμογή για να λειτουργήσει ο σύλλογος σε πλαίσια ευταξίας κ δημιουργικότητας.

AΡΘΡΟ I

Α) ΔΙΟΙΚΗΣΗ

1. Η Διοίκηση πρέπει να διέπεται από μεγαλοψυχία και να περιβάλλει τους ποδοσφαιριστές με πατρική στοργή.

2. Δεν επιτρέπεται στους παράγοντες να διαπληκτίζονται με το προπονητή της ομάδας, τους ποδοσφαιριστές και μεταξύ τους. Αντιθέτως πρέπει να στηρίζουν το προπονητή κ τους ποδοσφαιριστές.

3. Κατά την διάρκεια των αγώνων, οι παράγοντες δεν πρέπει να αντιδικούν με τους φιλάθλους της ομάδας τους αλλά και της αντιπάλου ομάδας, πολύ δε περισσότερο με τους διαιτητές και τους επόπτες γραμμών.

4. Οι παράγοντες δεν πρέπει να επηρεάζουν το προπονητή στην σύνθεση της ομάδας ούτε κατά διάνοια. Ακόμη, δεν πρέπει να επεμβαίνουν στο πρόγραμμα των προπονήσεων. Αντιθέτως θα πρέπει να συμπαραστέκονται και να παρέχουν τις διευκολύνσεις που χρειάζεται ο προπονητής ώστε να είναι πιο επιτυχές το έργο του.

5. Οι παράγοντες πρέπει να τηρούν τις υποσχέσεις τους πρoς τους ποδοσφαιριστές της ομάδας και να συμπαραστέκονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικότερα.

6. Θα πρέπει οι παράγοντες να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στις κρίσεις τους για το προπονητή και τους ποδοσφαιριστές και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ιδιαιτέρως όταν βρίσκονται σε επαφή με τους φιλάθλους.

ΑΡΘΡΟ II

B) ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

1. Ο προπονητής που επιλέγεται από τη Διοίκηση,θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το αντικειμενό του,αλλά και τις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών του.Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχει συχνή συνεργασία με το Γενικό Αρχηγό της ομάδας ο οποίος θα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Διοίκησης,προπονητού και ποδοσφαιριστών.

2. Ο προπονητης είναι υπεύθυνος για τη φυσική κατάσταση και τεχνική κατάρτιση των ποδοσφαίριστων.

3. Ο προπονητής πρέπει να αγαπά και να στηρίζει τους ποδοσφαιριστές του.

4. Δεν επιτρέπονται ύβρεις και βωμολοχίες προς τους ποδοσφαιριστές και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και κατά τη διάρκεια των αγώνων.

5. Ο προπονητής δεν πρέπει να απευθύνεται επ’ ουδενί λόγο στους αντιπάλους.[διοικούντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, φιλάθλους].

6. Ο προπονητής δεν πρέπει να επιτρέπει παρέμβαση στο έργο του σε κανέναν.Πρέπει να καταρτίζει μόνος του τη σύνθεση της ομάδας αξιολογώντας το έμψυχο υλικό κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο, με γνώμονα το συμφέρον της ομάδας και μόνον.

7. Όπως η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να παραδίδει στο προπονητή πειθαρχημένους ποδοσφαιριστές έτσι και ο προπονητής πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε η ομάδα να έχει αγωνιστική πειθαρχία μέσα στο γήπεδο.

8. Θα πρέπει να απευθύνεται στους ποδοσφαιριστές με σεβασμό και αγάπη,αλλά να είναι πάρα πολύ αυστηρός στους απείθαρχους ποδοσφαιριστές και σε συνεργασία με το Γενικό Αρχηγό να καλεί ενώπιον της Διοίκησης τους απείθαρχους ποδοσφαιριστές.

9. Πρέπει να δίνει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους ποδοσφαιριστές και να προσπαθεί πάντα να βελτιώνει αυτούς που έχουν κενά.

10. Ότι χρειάζεται από άψυχο υλικό, να απευθύνεται στον έφορο της ομάδας.

11. Ο προπονητής της ομάδας θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι απλοί υπάλληλοι μιας εταιρείας που χτυπάνε κάρτα και εργάζονται σε ένα γραφείο, αλλά είναι αθλητές, είναι καλλιτέχνες, είναι δημιουργοί, είναι άνθρωποι με ευαίσθητη ψυχή και πρέπει ο προπονητής με τη συμπαράσταση βεβαίως και της Διοίκησης να βρίσκουν τρόπο, έτσι ώστε οι παίκτες να έχουν την κατάλληλη ψυχολογία και στις προπονήσεις και στους αγώνες για να μπορούν να προσφέρουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.Ώς εκ τούτου χρειάζεται πάρα πολύ καλή επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές ώστε να πάρουμε το νέκταρ από την ψυχή του κάθε ποδοσφαιριστού.

12. Ο προπονητής έχει χρέος να ενημερώνει τη Διοίκηση και να ζητά βοήθεια όταν προκύπτουν διάφορα προβλήματα,που αυτός μόνο μπορεί να διαπιστώσει.

13. Ο προπονητής είναι υποχρεωμένος σε κάθε κάλεσμα της Διοίκησης να παρίσταται ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου και να το ενημερώνει σχετικά με την πορεία της ομάδας.

ΑΡΘΡΟ ΙΙΙ

Γ) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

1. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας οφείλουν να σέβονται τη Διοίκηση, τον προπονητή, γιατί ο σύλλογος πρέπει να είναι μια οικογένεια άρρηκτα συνδεδεμένη, ούτως ώστε να χαιρόμαστε όλοι για αυτό που κάνουμε και γιατί μόνο έτσι μπορεί να προκόψει ένας σύλλογος και να είναι βιώσιμος.

2. Θα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των ποδοσφαιριστών και του προπονητού και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και κατά τη διάρκεια των αγώνων.

3. Θα πρέπει να προσέχουν την εξωγηπεδική ζωή τους και ιδιαίτερα τις δυο τελευταίες μέρες πριν την τέλεση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

4. Ο χρόνος προσελεύσεως των ποδοσφαιριστών στις προπονήσεις και στους αγώνες, ορίζεται από το προπονητή και το Γενικό Αρχηγό.

5. Ποδοσφαιριστής που θα φερθεί απρεπώς προς το προπονητή του, θα αποκλειστεί από τον προσεχή αγώνα της ομάδας και θα κληθεί σε απολογία.

6. Ποδοσφαιριστής ο οποίος δημιουργεί επεισόδια με συμπαίκτες του στη διάρκεια των προπονήσεων ή των αγώνων θα καλείται σε απολογία.

7. Οι ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να αντιδικούν με φιλάθλους της ομάδας τους,ούτε και με τους αντιπάλους ποδοσφαιριστές και φιλάθλους.

8. Δεν επιτρέπεται να απευθύνουν το λόγο στους διαιτητές και τους επόπτες γραμμών σε καμία περίπτωση.Δεν πρέπει να διαμαρτύρονται σε καμία απόφαση τους.Βάσει του Κ.Α.Π ο αρχηγός έχει αρμοδιότητα μόνο στους ποδοσφαιριστές της ομάδας τους.Μπορεί να ενθαρρύνει τους συμπαίκτες του, να τους εμψυχώνει και να μεταφέρει εντολές του προπονητού. Πέραν τούτου δεν έχει καμία άλλη αρμοδιότητα παρέμβασης στις αποφάσεις των διαιτητών.

9. Είναι αυτονόητο ότι δε πρέπει κανείς να κρίνει ή να επικρίνει συμπαίκτες του πολύ περισσότερο να ειρωνεύεται αυτούς.

10. Στο ημίχρονο του αγώνος οι παίκτες στα αποδυτήρια, δε θα φωνάζουν, θα είναι ήρεμοι και θα ακούνε τις εντολές του προπονητή τους.

11. Στο χώρο των αποδυτηρίων, κατά την είσοδο στο γήπεδο και κατά τη διάρκεια του αγώνος δε θα απευθύνονται σε παράγοντες, ποδοσφαιριστές, φιλάθλους της αντιπάλου ομάδος. Θα είναι προσηλωμένοι στην ομαδικότητα και στην αγωνιστική πειθαρχία με στόχο τη νίκη.

12. Η πιο μεγάλη τιμωρία προς τους φιλάθλους και αντιπάλους ποδοσφαιριστές που υβρίζουνε,είναι η νίκη της ομάδας.

13. Οι ποδοσφαιριστές, έχουν δικαίωμα να μεταφέρουν κάποια παράπονα τους, ιεραρχικώς στη Διοίκηση, δηλαδή στον προπονητή τους και στην συνέχεια στο Γενικό Αρχηγό, ο οποίος θα φέρει το θέμα τους ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου.Πρόβλημα για το οποίο δεν είναι ενημερωμένος ο Γενικός Αρχηγός δε θα φτάσει στη Διοίκηση.

14. Οι ποδοσφαιριστές, έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα υποσχεθέντα από τη Διοίκηση μέσω του Γενικού Αρχηγού της ομάδας, ο οποίος στη συνέχεια θα τους παρουσιάζει στο Διοικητικό Συμβούλιο.

15. Με την ανωτέρω παράγραφο καθίσταται σαφές, ότι οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα, αρκεί να τα διεκδικούν κόσμια και ιεραρχικά.

16. Σε κάθε παράβαση του παρόντος εσωτερικού κανονισμού,θα επιλαμβάνεται ο Γενικός Αρχηγός και ακολούθως θα μεταφέρει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο.Το Διοικητικό Συμβούλιο θα κρίνει εάν θα κληθεί ο ποδοσφαιριστής για νουθεσία ή θα κληθεί σε απολογία, ώστε να του επιβληθεί η ποινή ανάλογα με τη πράξη του.

17. Ποδοσφαιριστής που για κάποιο σοβαρό λόγο πρέπει να απουσιάσει από κάποια προπόνηση, πρέπει να ενημερώσει το προπονητή και το Γενικό Αρχηγό.Ποδοσφαιριστής που θα απουσιάζει αδικαιολογήτως, θα καλείται σε απολογία.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, ο εσωτερικός κανονισμός είναι απαραίτητος για κάθε ομάδα, διότι ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ Διοίκησης, προπονητού και ποδοσφαιριστών, την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας και θα πρέπει να επιμένουμε όλοι στη πιστή εφαρμογή του. Βεβαίως, εννοείται, πως θα πρέπει όλοι να πειθαρχήσουν στον εσωτερικό κανονισμό, για να αποκτήσει η ομάδα προοπτικές μέλλοντος.Για τη πιστή εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού προς τους παίκτες είναι υπεύθυνος ο Γενικός Αρχηγός και ο προπονητής και τέλος, την πιστή εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού εγγυάται ο Πρόεδρος της ομάδας προσωπικά.

Επιμέλεια : Γιώργος Σοφός

Το Δ.Σ. Τού ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ