Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ !!!


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ
Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί με παραδοσιακό Βλάχικο Γάμο, Γιορτή της Φασολάδας, Κιθαιρώνεια, Γαϊτανάκια και ξέφρενη διασκέδαση …


Πολλές και ποικίλου ενδιαφέροντος είναι και φέτος οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Θηβαίων, τόσο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς όσο και την Καθαρά Δευτέρα, με εκδηλώσεις, στις οποίες ο επισκέπτης δεν είναι απλός θεατής σε ένα ξενόφερτο καρναβάλι, αλλά μπορεί και να συμμετέχει ενεργά σε ένα παραδοσιακό έθιμο γλεντιού και ξεφαντώματος με ελληνικό χαρακτήρα!


Τα κεράσματα κατά τη διάρκεια των εθίμων είναι δωρεάν, τόσο σε κρασί όσο και σε εδέσματα, με κυριότερο πλεονέκτημα την εγγύτητα της πόλης στην Αθήνα, που απέχει μόλις 86 χιλιόμετρα, με εύκολη πρόσβασή μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.


Ο Βλάχικος Γάμος τελείται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρή Δευτέρα, εδώ και 200 χρόνια, στην αμπελοστεφάνωτη επτάπυλη Θήβα, πόλη πανάρχαιη και σεβαστή στην ιστορία και την παράδοση, πατρίδα του αμπελιού και του κρασιού, γενέτειρα του Βάκχου, όπου σμίγουν τα προαιώνια στοιχεία της Διονυσιακής λατρείας με την σύγχρονη χριστιανική πίστη, σ’ ένα πολυσήμαντο, λαϊκό έθιμο..
Την Κυριακή της Τυρινής το μεσημέρι, οι «Καπεταναίοι» με τον Πανούση, το Φλάμπουρο και τα τοπικά όργανα, νταούλι και πίπιζα, φέρνουν βόλτα τα βλάχικα κονάκια και συναθροίζουν τα παλικάρια του «μπουλουκιού», τους Βλάχους, Μακεδόνες και Λιάπηδες, συγκεντρώνονται στον κεντρικό πεζόδρομο, με χορούς, τραγούδια και ασταμάτητο γλέντι και ποτό μέχρι αργά τη νύχτα και την Καθαρά Δευτέρα το πρωί, που σκούζει ο «σκάρος» και κάθε «μπουλούκι» ανάβει τη φωτιά, όπου ψήνεται στην θράκα η «προπύρα», η πίτα της νύφης και γύρω τα παλικάρια χορεύουν τον Πυρρίχιο χορό. Γλέντι και ποτό μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, οπότε και οι παρέες συγκεντρώνονται στο γραφικό ξωκλήσι της «Αγιατριάδας» για φαγητό και για τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας «πομπής» και της τελετής του «γάμου». Κοινό το τραπέζι με νηστίσιμα φαγητά, τα οποία μοιράζονται σε όλους με την εκλεκτή ρετσίνα της Θήβας.


Στις 2 το μεσημέρι ξεκινάει η γαμήλια πομπή, που θα καταλήξει στον πεζόδρομο με τις καλύβες των συμπεθέρων, γίνεται το «ξύρισμα» του γαμπρού και ο φημισμένος σκωπτικός διάλογος των δύο συμπεθέρων για το… «ελάττωμα» της νύφης και αφού όλα ξεδιαλύνουν, το γλέντι κορυφώνεται και τα νταούλια των Βλάχων που θα χορεύουν θα ακούγονται μέχρι το πρωί της Τρίτης.


Εκτός από το έθιμο που αναβιώνει στην Θήβα, περιφερειακά της πόλης πραγματοποιούνται και φέτος παράλληλες εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα, στο Καπαρέλλι, την Κυριακή της Τυρινής το πρωί, τελούνται τα «Κιθαιρώνεια», με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, γαϊτανάκι, άφθονο φαγητό και κρασί για τους ντόπιους και τους επισκέπτες.


Στα Βάγια, την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρή Δευτέρα, στην πλατεία των Βαγίων, στήνεται «Το Γαϊτανάκι» από τη νεολαία και τους μαθητές των Βαγίων, ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια και κούλουμα από το Σύλλογο Γυναικών Βαγίων και παραδοσιακοί χοροί από τους χορευτικούς συλλόγους Ασωπίας και Αγίας Τριάδος Βοιωτίας.


Στις Πλαταιές την Καθαρά Δευτέρα το πρωί, εορτάζεται η «Γιορτή της Φασολάδας» με ντόπιο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική με τραγούδια και γαϊτανάκι .


Στο Λουτουφί, την Καθαρή Δευτέρα το πρωί στήνεται γαϊτανάκι, ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, κούλουμα και νηστίσιμα εδέσματα για τους επισκέπτες.