Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ ΣΤΑΘΗ ΜΑΝΤΑΛΟΖΗ




ΜΑΝΤΑΛΟΖΗΣ ΣΤΑΘΗΣ
Μανταλόζης Στάθης Υπήρξε ο μεγαλύτερος τερματοφύλακας στην ιστο­ρία του Εθνικού κι ένας από τους κορυφαίους και πιο θρυλικούς του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Γεννήθηκε στο Πειραιά το 1929. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σέντερ φορ από τον ανεξάρτητο Ολυμπιακό Πασαλιμανίου, εντάχθηκε το 1942 στον Ολυμπιακό, όμως δεν «χωρούσε» στην ομάδα και έτσι την επόμενη χρονιά κατέληξε στον Εθνικό.
Το 1945 πήρε τυχαία τη θέση κάτω από τα δο­κάρια (είχε τραυματιστεί ο βασικός γκολκήπερ) και από τότε δεν ξαναβγή­κε.Οι φίλαθλοι τον απο­κάλεσαν «ιπτάμενο αγριό­γατο» για τις σπάνιας ομορφιάς αποκρούσεις του.Πεταγόταν σαν ελατήριο από τη μια γωνία της εστίας του στην άλλη,απομακρύνοντας εντυπωσιακά την μπάλα, και ξεσηκώ­νοντας τα πλήθη στις εξέδρες, Ασυναγώνιστος στις εξό­δους, δεν έδινε το δικαίωμα να τον αμφισβητήσουν οι αντίπαλοι στο χώρο που έλεγχε, ενώ ήταν σπεσιαλίστας και στις αποκρούσεις πέναλτι. Υπηρέτησε για 15 χρόνια το σύλλογο, ενώ αργότερα διετέλεσε και προπονητής της ομάδας.
Μαζί με τον επίσης αείμνηστο Νίκο Πεντζαρόπουλο απο­τέλεσαν το καλύτερο δίδυμο τερματοφυλάκων που είχε ποτέ η εθνική ομάδα. Τίτλοι: -. Διεθνής: 10 φορές
ΑΠΟ ΤΟ
http://www.2.ba.aegean.gr/
*** O Αείμνηστος Στάθης Μανταλόζης θήτευσε Προπονητής στόν ΙΩΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ τίς Ποδοσφαιρικές Περιόδους 1979-80 ( Β' Κατηγορία Ε.Π.Σ.Β. ) καί 1984-85 ( Α' Κατηγορία Ε.Π.Σ.Β. )
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΩΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ
Δημήτρης Σοβατζής
E-mail:sovdim@hotmail.com