Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ 120 ΕΤΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΜΥΡΝΗΣ !!!

TO ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΠΑΕ) - Ειδήσεις
Σάββατο, 05 Νοέμβριος 2011 11:50

altΗ στήλη «Και με… χιόνια και με… κρύα Ελαφρά Ταξιαρχία» του Σαββάτου 5/11 υποκλίνεται στα 120 χρόνια της ιστορίας των «κυανόλευκων» και είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη μεγαλειώδη γιορτή της εκ Σμύρνης ιστορικής ομάδας

alt

Γενέθλια αντάξια της ιστορίας του Απόλλωνα

altΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΣΟΒΑΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ 120 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ «ΕΛΑΦΡΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ» ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ 1.000 ΑΠΟΛΛΩΝΙΣΤΕΣ!

Ο Απόλλων μπορεί να καυχιέται και να έχει ως οδηγό του την ποιότητα της διαφορετικότητάς του. Και αυτή την ποιοτική διαφορά (την οποία άπαντες οι «κυανόλευκοι» οφείλουν να προασπίζουν κάθε στιγμή) ανέδειξε με εμφατικό τρόπο η γενέθλια γιορτή της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» το βράδυ της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Μια λαμπρή και συνάμα σοβαρή εκδήλωση επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 120 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού συλλόγου στη Σμύρνη το 1891, που πραγματικά συγκίνησε και ανέδειξε το μεγαλείο του Απόλλωνα. Γιορτή αντάξια της ιστορίας των «κυανόλευκων», υπό τα ακούσματα της χορωδίας της ΕΡΤ και της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης… Και κυριολεκτικά αυτό το δίωρο (τόσο κράτησε συνολικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης) αποτέλεσε μια γλυκιά νότα ανάμνησης και συνάμα ελπίδας εν μέσω της γενικότερης βαθιά άρρωστης πολιτικο-οικονομικής κατάστασης που βιώνουν τούτη την εποχή οι Έλληνες… Ήταν όμως και η ιδανικότερη απάντηση σε φόντο κυανόλευκο της ανίκητης κυρίαρχης (όπως αποδείχθηκε) σαπίλας του ελληνικού ποδοσφαίρου που ζει και βασιλεύει, πέρα από τα βαρύγδουπα λόγια περί (είχαμε να λέγαμε) κάθαρσης… Ο Απόλλων, μέσα από την εκδήλωση των 120 χρόνων του, με τη βοήθεια της ΕΡΤ (διοργανώτρια μαζί με το μητρικό σωματείο της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», δηλαδή το Γυμναστικό Σύλλογο) πιστοποίησε απλώς πως είναι και πρέπει να παραμείνει ένας φωτεινός φάρος του ελληνικού αθλητισμού, γιατί παράγει πολιτισμό. Και επειδή το απλό και το αυτονόητο έχουν γίνει τόσο δύσκολα πια, για αυτό ακριβώς και η αξία του μηνύματος αυτής της γιορτής που ήταν ο πολιτισμός δίνει ακόμα μεγαλύτερη προοπτική στον Απόλλωνα. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως όλα αυτά δεν είναι ξένα, αλλά αντιθέτως οικεία με τη φύση και την κουλτούρα εξαρχής του Απόλλωνα, καθώς ξεκίνησε την ύπαρξή του ως μουσικός σύλλογος. Πέρα όμως απ’ όλα τα παραπάνω, τα οποία οι λέξεις που χρησιμοποιούμε ίσως να μην μπορούν να αποτυπώσουν με ακρίβεια την αρμονία λόγων, ήχων και εικόνων που γέμισαν τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, σας παραθέτουμε το πιο εντυπωσιακό… altΚαι αυτό ήταν η παρουσία του κόσμου που κατέκλυσε τον εν λόγω χώρο στον οποίο φιλοξενήθηκε ο Απόλλων, φανερώνοντας πως αντέχει και εξακολουθεί να παραμένει διαχρονικός. Οι περίπου 1.000 Απολλωνιστές κάθε ηλικίας που έδωσαν το παρών, κατακλύζοντας κάθε σημείο του συγκεκριμένου πολιτιστικού κέντρου, αποτελούν τον καλύτερο προπομπό πως ο Απόλλων, αργά, αλλά σταθερά, και βασισμένος μόνο στα δικά του πόδια, είναι ικανός να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή του ποδοσφαίρου στην πατρίδα μας, στη φυσική του θέση, που δεν είναι άλλη από την Α’ Εθνική (ή Σούπερ Λίγκα, όπως έχει μετονομαστεί τα τελευταία χρόνια το κορυφαίο επαγγελματικό πρωτάθλημα).

Ψυχή της εκδήλωσης, ο Κώστας Αρβανίτης

altΗ εκδήλωση ξεκίνησε με τον πινδαρικό ύμνο… Ακολούθησε ο ύμνος του Απόλλωνα και η εξαιρετικά οργανωμένη εκδήλωση συνεχίστηκε με μια μίξη από ομιλίες, βραβεύσεις, βίντεο από ιστορικές στιγμές του συλλόγου και μουσικά κομμάτια, με κορύφωση το «F.v. Suppe: Ελαφρά Ταξιαρχία» και το «Strauss Radetzky Marche». Και η παράσταση έκλεισε με πανηγυρικό τόνο, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, την ώρα που επί σκηνής κυμάτιζαν τέσσερις τεράστιες σημαίες τις οποίες κρατούσαν παιδιά από τις ακαδημίες του Ερασιτέχνη! Και όλα αυτά υπό τις ιαχές ΑΠΟΛΛΩΝ και τα συνθήματα των οργανωμένων φίλων της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» με την επωνυμία «Αναγέννηση», που φρόντισαν να δημιουργήσουν και μια γηπεδική ατμόσφαιρα, η οποία έδεσε αρμονικά με το δυναμικό κλείσιμο της γιορτής. Η εκδήλωση παρουσιάστηκε από το γνωστό για τα «κυανόλευκα» αισθήματά του συνάδελφο Κώστα Αρβανίτη, που άλλοτε με έντονη αίσθηση χιούμορ και άλλοτε με τη δέουσα σοβαρότητα έστειλε το μήνυμα του ποιοτικού πλεονεκτήματος του Απόλλωνα. Μιας κατ’ ουσίαν πολιτικής επιλογής, όπως είπε, στο να ακολουθεί κάποιος στις μέρες μας το διαφορετικό δρόμο μένοντας μακριά από την πεπατημένη των ισχυρών και επιλέγοντας ενσυνείδητα να υποστηρίζει με πάθος την «Ελαφρά Ταξιαρχία». Ο Αρβανίτης ήταν η ψυχή της εκδήλωσης, τόσο κατά τη διάρκειά της όσο και όλη αυτή την περίοδο των πολύμηνων προετοιμασιών της. Κάτι που ειπώθηκε και από τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Κώστα Δέδε. Και η αλήθεια είναι πως ο Αρβανίτης ήταν αυτός χάρη στον οποίο πραγματοποιήθηκε αυτή η τόσο προσεγμένη εκδήλωση, που αναμφισβήτητα άξιζε στο κοινωνικο-πολιτικο-αθλητικό μέγεθος του Απόλλωνα.
«Ο Απόλλων είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ο Απόλλων είναι πρόσφυγας. Ο Απόλλων είναι η διαφορετική ομάδα του πλανήτη», είπε ο παρουσιαστής στην αρχική εισαγωγή του, εξηγώντας πως και ο ίδιος κόλλησε με την «Ελαφρά Ταξιαρχία» αν και δεν είχε οικογενειακές καταβολές για να γίνει λάτρης των «κυανόλευκων» της Σμύρνης. Ο Αρβανίτης, που δεν ξέχασε να καυτηριάσει με έμμεσο τρόπο και τα συμβαίνοντα των τελευταίων ημερών στο χώρο του ποδοσφαίρου με τις αποφάσεις-σκάνδαλο των αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων, υπογράμμισε σε μια αποστροφή του λόγου του: «Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας υπερήφανα. Πάμε αγωνιστικά εμείς προς τα πάνω με αργά, αλλά σταθερά, βήματα μέσα από τη δική μας προσπάθεια…», χωρίς να ξεχάσει να δώσει και ραντεβού στο γήπεδο (εν όψει του αγώνα με τον Πανηλειακό στις 9/11), λέγοντας: «Θα συναντηθούμε την Τετάρτη στο γήπεδο…»!

Τα δάκρυα του Δέδε

Ο πρώτος ομιλητής της γιορτής ήταν ο Κώστας Δέδες… Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Απόλλωνα ήταν τόσο συγκινημένος, που αρκετές φορές σταμάτησε το χαιρετισμό του μην μπορώντας να συγκρατήσει το κόμπιασμα… «Δεν ξέρετε πόσο συγκινημένος είμαι…», είπε αρχικά και πριν προλάβει να αρθρώσει μια πρόταση ήρθαν τα δάκρυα. Και είναι γεγονός πως ο Δέδες πίστευε αυτά που έλεγε, αφού αυτό φανέρωνε η γενικότερη εικόνα της πάντα αληθινής γλώσσας του σώματος… «Η καλή μου τύχη μού έδωσε τη χαρά να είμαι πρόεδρος του συλλόγου στα 120 χρόνια του», είπε εν συνεχεία ο Δέδες, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτισμική και κοινωνική προσφορά της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» στη μητροπολιτική Ελλάδα…

* Στο βήμα ανέβηκε και ο παλιός δημοσιογράφος και ιστορικός του αθλητισμού Πέτρος Λινάρδος, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στις τρεις φάσεις της ιστορικής διαδρομής του Απόλλωνα, επισημαίνοντας πως η «Ελαφρά Ταξιαρχία» από καταβολής της υπήρξε «ομάδα με λαϊκό έρεισμα» και παράλληλα υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται «για ένα σπουδαίο σύλλογο».


Το ρίγος για τον απόγονο της Σμύρνης Γιώργο Σταυρινίδη

altΣτο κομμάτι των βραβεύσεων το πιο θερμό χειροκρότημα και δικαιωματικά το εισέπραξε ο 96χρονος Γιώργος Σταυρινίδης. Ο κοτσονάτος γέροντας, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά πριν από περίπου δύο χρόνια, μαθαίνοντας πως είναι ο τελευταίος επιζών και ενεργός φίλαθλος του Απόλλωνα και σπεύδοντας να τον φιλοξενήσω (με μεγάλη μου τιμή) τότε στην παραδοσιακή μορφή της στήλης μέσα από τις σελίδες του «Φωτός»… Ο Σταυρινίδης ήταν χωρίς καμία αμφιβολία η πλέον εύστοχη και πετυχημένη επιλογή βράβευσης. Ήταν ο άνθρωπος που είπε τις λιγότερες κουβέντες επί του βήματος, αλλά ταυτόχρονα αυτές ήταν ικανές να προκαλέσουν ρίγος μόνο και μόνο όταν, εκτός των ευχαριστιών σε αυτούς που τον επέλεξαν, είπε πως γεννήθηκε στη Σμύρνη προ 96 ετών! Την τιμητική πλακέτα στον Γιώργο Σταυρινίδη παρέδωσε ο πολύπειρος πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης Γιώργος Αγγελετόπουλος, που, ευρισκόμενος δίπλα σε έναν σαφώς μεγαλύτερό του, έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και με πηγαίο χιούμορ είπε χαμογελώντας: «Τα νιάτα βραβεύουν σήμερα τα γηρατειά», για να προσθέσει: «Εγώ είμαι 81»!
altΠριν από τον Σταυρινίδη, πρώτος για βράβευση είχε ανέβει στη σκηνή ο παλαίμαχος της μεγάλης ομάδας του Απόλλωνα το 1958 (τότε οι «κυανόλευκοι» είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα Αθηνών) και μέχρι πριν από λίγους μήνες πρόεδρος του Ερασιτέχνη Αριστείδης Καμάρας… «Είναι περιττό να πω πόσο μεγάλη είναι η τιμή που μου γίνεται. Πίσω από αυτή βρίσκονται 120 χρόνια μεγαλείου, ποτισμένου από τον ιδρώτα των αθλητών του συλλόγου. Στο πρόσωπο ενός απλού μαχητή της Ελαφράς Ταξιαρχίας τιμώνται όλοι οι μεγάλοι αθλητές της ιστορίας της. Κάθε φορά που παρουσιάζονται στιγμές του Ελληνισμού της Διασποράς ο νους όλων μας τρέχει στη Σμύρνη, στη μητέρα γη του Απόλλωνα, και η φλόγα που καίει μέσα μας είναι να ξαναδούμε τον Απόλλωνα στο δρόμο του πεπρωμένου του…», είπε ο Καμάρας, ο οποίος παρέλαβε την πλακέτα του από το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη, που είπε και εκείνος τις δικές του κουβέντες για το μέγεθος της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» τονίζοντας: «Θεωρώ ότι ο Απόλλων παράγει πολιτισμό. Το παρελθόν πρέπει να το τιμούμε, να το αναγνωρίζουμε και να το σεβόμαστε. Ο Απόλλων είναι το ιστορικό παρελθόν… Ο σύλλογος εύχομαι να συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και αν εμείς δεν θα είμαστε εδώ στα 240 του χρόνια!».
Επίσης βραβεύθηκε και ο επί μία δεκαετία πρόεδρος του Ερασιτέχνη Βαγγέλης Νίκας, επί των ημερών του οποίου κατασκευάστηκε το κλειστό γυμναστήριο του συλλόγου που βρίσκεται στη θέση της παλιάς Θύρας 11 (ορθίων) της Ριζούπολης… «Για τον Απόλλωνα το να τα εκατοστίσεις δεν μετριέται με χρόνια, αλλά με αιώνες. Ο σύλλογός μας μετρά ήδη τρεις αιώνες ζωής. Είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ στα γενέθλια για τα 120 χρόνια επειδή υπηρέτησα τον Απόλλωνα». Στον Βαγγέλη Νίκα την απονομή έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος, που δήλωσε Απολλωνιστής μετά την παρουσία του γιου του τα τελευταία χρόνια στις ακαδημίες ποδοσφαίρου του Ερασιτέχνη Απόλλωνα. altΟι βραβεύσεις έκλεισαν με την υπερομάδα του 1995, που έφτασε για πρώτη και μοναδική φορά τους «κυανόλευκους» στα σαλόνια της Ευρώπης με τη συμμετοχή της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ… Εκ μέρους των αρχηγών εκείνης της ονειρεμένης και αξεπέραστης (ελπίζω όχι για πάντα) σεζόν την τιμητική πλακέτα πήρε ο Γιάννης Αποστόλου από τα χέρια του Κώστα Δέδε… «Είμαι πολύ συγκινημένος… Ο Απόλλων είναι μέρος της οικογένειάς μου, με σημάδεψε ως άνθρωπο, όπως και εκείνη η σεζόν ως ποδοσφαιριστή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτά που έγιναν τότε…», ήταν μερικές από τις κουβέντες του Αποστόλου, που τα τελευταία χρόνια μένει λίγο έξω από τη Λαμία, αλλά είναι πάντα παρών σε κάθε εκδήλωση που αφορά την «Ελαφρά Ταξιαρχία»… Μάλιστα, την ώρα της βράβευσης του Αποστόλου στο βίντεο γουόλ περνούσαν φάσεις και γκολ από τη σεζόν 1994-95, με κάποιους μικρούς φίλους του Απόλλωνα, παρασυρόμενους από αυτό που έβλεπαν, να φωνάζουν αυθορμήτως γκολ κάθε φορά που το τόπι έμπαινε στα αντίπαλα δίχτυα…
Έτσι, ολοκληρώθηκαν οι βραβεύσεις, ένα σημαντικό κομμάτι της εκδήλωσης, στο οποίο σε ορισμένους από τους παρευρισκομένους δόθηκε η εντύπωση, όπως ειπώθηκε, ότι κάποιες έγιναν με κάπως περισσότερο υποκειμενικά παρά ιστορικά κριτήρια, με δεδομένο που αυτές απεικόνιζαν το βάθος και των 120 χρόνων της ιστορίας…

Ο Βελλής με γραβάτα!


Από τη γιορτή των 120 χρόνων του Απόλλωνα δεν μπορούσε να λείπει ο επανιδρυτής (ουσιαστικά και τυπικά) της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», ιδιοκτήτης της «κυανόλευκης» ΠΑΕ Σταμάτης Βελλής… Ο ρομαντικός αιμοδότης (για να μην ξεχνιόμαστε) και αρρωστάκι με τον Απόλλωνα, απ’ ό,τι μας πληροφόρησαν μέλη του Γυμναστικού Συλλόγου, απαίτησε να μη γίνει καμία αναφορά στο όνομά του στην εκδήλωση! Και το γράφω αυτό γιατί εύλογα ορισμένοι με πλησίασαν και μου είπαν «μα καλά, μια κουβεντούλα για τον Βελλή δεν είπε κανένας…», αλλά τώρα η απορία προφανώς και λύνεται… Ο Βελλής, που βρέθηκε οικογενειακώς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για χάρη του Απόλλωνα, άλλαξε και τις αγαπημένες συνήθειές του, φτάνοντας στο σημείο να φορέσει μέχρι και γραβάτα! «Τον είδες, δεν θα τον ξαναδείς έτσι…», μου είπε μια καλή πηγή που τον ξέρει «λίγο» το μεγαλομέτοχο.

Οι παρουσίες…

altΑπό τη διοίκηση της ΠΑΕ Απόλλων στην εκδήλωση ήταν φυσικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Αγγελετόπουλος, ο εκτελεστικός διευθυντής Νίκος Καρούλιας, το μέλος Μπάμπης Αγγελετόπουλος και ο γενικός αρχηγός Στάθης Φριλίγγος.alt
Εκεί ήταν σύσσωμη η τωρινή ποδοσφαιρική ομάδα του Απόλλωνα (είναι περιττό να αναφέρουμε τα ονόματα, για να μη σας κουράζουμε) υπό τον κόουτς Στάθη Σταθόπουλο και τους συνεργάτες του.
altΑπό παλαίμαχους είδαμε τους: Γιάννη Γεωργαρά, Μάριο Σκούρα, Βασίλη Τσιγκούλη, Χρήστο Αρδίζογλου, Γιάννη Θεοχαρίδη, Μπάμπη Υφαντή, Νίκο Κορωνάρχη, Δημήτρη Σκόρδα, Πολύδωρο Γιαννίμπα, Σάββα Παπάζογλου, Νίκο Σιμιγδαλά, Νίκο Πορίχη, Σπύρο Λουκά, Λευτέρη Βελέντζα, Θοδωρή Αλέξη, Βαγγέλη Κεφαλά, Γιάννη Αποστόλου (η τελευταία τετράδα ήταν από την ομάδα του 1995). Ήταν εκεί ακόμα οι: Βενεδίκης, Λασπίτης, Μητρόπουλος, Ασφής και Βλασόπουλος…
Φυσικά στη γιορτή ήταν και όλο (τώρα, αν έλειπε κάποιος, πού να το διακρίνουμε σε τόσο κόσμο) το τωρινό Δ.Σ. του Ερασιτέχνη Απόλλωνα… Από πρώην διοικητικούς του Απόλλωνα το παρών έδωσαν οι: Κώστας Παπαγεωργίου (πρώην πρόεδρος του Γ.Σ., διατελέσας και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ στις αρχές του ’80), Θωμάς Μαρτίκος (επί σειρά δεκαετιών σύμβουλος Ερασιτέχνη και ΠΑΕ), Κώστας Περιστεράς, Κώστας Σανταμούρης (πρώην πρόεδρος του Γ.Σ.) αλλά και τα παλιά μέλη του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη Βαγγέλης Αυλωνίτης, Ευάγγελος Μίχος…altΕκ μέρους των παλαιμάχων του Ολυμπιακού παρευρέθησαν οι: Σταυρόπουλος, Απέργης, Ρωσίδης, Ζαντέρογλου, Γλύκας, Μπέμπης και από τους συναδέλφους τους της ΑΕΚ οι Σεραφείδης, Μ. Σιμιγδαλάς…
Στην εκδήλωση έδωσε το παρών και πολυμελής αντιπροσωπεία της Ένωσης Σμυρναίων. Και φυσικά, όπως αναφέραμε και στην αρχή, πάρα πολλοί φίλοι του Απόλλωνα που κρίναμε πως έπρεπε να προτάξουμε πάνω απ’ όλους.alt

* Αξίζει να σημειωθεί πως διευθυντής της χορωδίας της ΕΡΤ ήταν ο Δημήτρης Μπουζανής, διευθυντής ορχήστρας ο Μιχάλης Οικονόμου, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης (οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ήταν άψογα οργανωμένα όλα) είχε ο Φάνης Συναδινός.
* Την εκδήλωση επίσης παρακολούθησε και ο διακεκριμένος μουσικοσυνθέτης και γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί πως η γιορτή μεταδόθηκε από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, που λογίζεται και ως βασική διοργανώτρια της βραδιάς.
* Για τις ανάγκες της εκδήλωσης ο Ερασιτέχνης Απόλλων μοίραζε ειδικό φυλλάδιο με σύντομη ιστορική αναδρομή του συλλόγου αλλά και συλλεκτικά μπρελόκ που είχαν το λογότυπο της γιορτής των 120 χρόνων!