Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ !!!


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Μετόχι της Μονής Σινά στην Πόλη


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες Νικολάου Μαγγίνα
Με ιεροπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης της πανσόφου στο Μετόχι της Ιεράς της Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά στην Πόλη στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Βαλατά που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Πατριαρχείο. Κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Παρασκευή χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ύστερα από πρόσκληση του Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Ιακώβου, ο οποίος και έχει αναλάβει εδώ και χρόνια την ευθύνη του Μετοχίου εκπροσωπώντας την Ιερά Μονή και τον Ηγούμενό της Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό.
Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, Ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας Χαλκιδικής, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης, Άρχοντες Οφφικιάλοι και πλήθος πιστών από την Πόλη και την Ελλάδα.
Στην προσφώνηση που έκανε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας καλωσορίζοντας τον Πατριάρχηο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος αναφερόμενος στην Ιερά Μονή Σινά και στις ιστορικές σχέσεις της με το Κέντρο της Ορθοδοξίας είπε μεταξύ άλλων:
"Και μαζί με όλους ημάς χαίρει σήμερον ό τε Αρχιεπίσκοπος Σιναίου και σύμπασα η εν τη ερήμω Ιερά Αδελφότης του Όρους Σινά η οποία αποτελεί και αυτή ένα άλλο φαροφύλακα της Ρωμιοσύνης και πιστόν θεματοφύλακα των παραδόσεων του Γένους ημών. Το ιερόν τούτο Μετόχιον δεν έπαυσε ποτέ να αποτελεί το σύμβολον και την εικόνα του πνευματικού δεσμού μεταξύ Ι. Μονής του Σινά και Μεγάλης Εκκλησίας ήτις είναι συνηνωμένη μετ΄αυτής διά ιστορικών δεσμών οίτινες καθιστούν δυσδιάκριτον την ιδίαν εκατέρας υπόστασιν".
Ο Πατριάρχης στην αντιφώνηση του αφού ευχήθηκε σε όσες αξιώθηκαν να λάβουν στο Βάπτισμά τους το τιμημένο όνομα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και με την ευκαιρία της Ημέρας των Ευχαριστιών, που γιορτάζεται στην Αμερική, μίλησε για την έννοια της ευχαριστίαςπου πρέπει να εκφράζουμε απέναντι στο Θεό κυρίως μέσα από το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας όχι μόνο μία μέρα το χρόνο αλλά κάθε μέρα, συνεχώς, για τις πολλές ευεργεσίες Του τόσο τις πνευματικές όσο και τις υλικές.
Στο τέλος ο Υποστράτηγος Γεώργιος Σπυρόπουλος, Διοικητής της Σχολής Πολέμου, έλαβε την ευχή του Πατριάρχου μαζί με την συνοδεία του που αποτελούνταν από ομάδα αξιωματικών, οι οποίοι σημειωτέον βρέθηκαν στην Πόλη με την ευκαιρία ενός προγράμματος ανταλλαγής επισκέψεων με την αντίστοιχη Σχολή της Τουρκίας.