- Για τη συγκομιδή των σύκων ή των ελιών έρχονταν στο χωριό εποχιακοί εργάτες από διάφορα μέρη, όπως η Κως, η Μυτιλήνη, τα Σώκια, το Κουσάντασι και το Αϊδίνι Μερικοί κάτοικοι ασχολούνταν με άλλες εργασίες, όπως οι Καρπάθιοι και Μυτιληνιοί που ήταν χτίστες. Οι γυναίκες ασχολούνταν με την παραγωγή μεταξιού.
- Κι ανάμεσά τους τη σημαντικότερη: Εξόριστος στη Μακρόνησο, υπήρξε ο πρώτος, συστηματικός «ανασκαφέας», και μαζί με άλλους συντρόφους του σωτήρας αρχαιοτήτων του νησιού, και έπειτα κειμηλίων του Αη-Στράτη, όπου επίσης εξορίστηκε.«Νέστωρ» της Ιστορίας της ΤέχνηςΟ Ε. Ηλιάδης γεννήθηκε το 1904, στα Σώκια (περιοχή της Ιωνίας) της Μικράς Ασίας Παιδί εύπορης, αλλά και προοδευτικής οικογένειας, γειτονικής και φιλικής με την οικογένεια του Δημήτρη Φωτιάδη, λόγω επιθέσεων Τούρκων στην περιοχή, το 1917 φυγαδεύεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εργάζεται στο τυπογραφείο που τύπωνε ποιήματα του Καβάφη.
- Την υπόθεση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι κάποια δελτάρια έχουν ως θέμα τα Σώκια και τη νέα 'Εφεσο τα οποία, όπως είναι γνωστό, κατέλαβε ο ελληνικός στρατός στις 8 και 18 αντίστοιχα Απριλίου του 1922, όταν οι Ιταλοί που τα κατείχαν αποσύρθηκαν από τη Μικρά Ασία Φαίνεται ακόμα ότι τα δελτάρια αυτά δεν πρόλαβαν να προωθηθούν στο μέτωπο, που κατέρρευσε στις 13 Αυγούστου 1922, αφού από τα πολυάριθμα δελτάρια τα οποία εκδόθηκαν δεν έχω κανένα υπ' όψη μου που να έχει ταχυδρομηθεί από το μέτωπο. 'Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την μελέτη των θεμάτων, αφορά την πολιτική ιδεολογία των εκδοτών.
- Υπήρξε η μόνη τράπεζα με έδρα νησί του Αρχιπελάγους και λίγο πριν το κλείσιμό της το 1911, διέθετε υποκαταστήματα στην Κωνσταντινούπολη, στο Πέραν, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Σμύρνη, στην Αλεξάνδρεια, στο Πλωμάρι, στην Αγιάσο, στον Πειραιά, στο Αιβαλί, στη Ναζλί, στα Σώκια, στο Δικελί, στη Χίο και στο Άγιο Όρος Παρά την καλή οικονομική πορεία που είχε η τράπεζα, κάτι που οδήγησε στην αύξηση των υποκαταστημάτων της στον ελληνικό και τον Οθωμανικό χώρο, αναγκάστηκε να ενταχθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης το 1911 ως αποτέλεσμα της πτώχευσης του Οίκου Ζερβουδάκη στην Αίγυπτο που από το 1909 ήταν βασικός μέτοχος της τράπεζας, αλλά και ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας. .
- Η τραγωδία επαναλήφθηκε το 1922 στα Σώκια της Μικράς Ασίας, όπου οι Τούρκοι κατέσφαξαν 13 ακόμα προσκόπους από τους 78 που συνέλαβαν συνολικά, όλοι τους πρόσκοποι και φίλοι τους Όσους δεν έσφαξαν, τους έστειλαν ως σκλάβους σε οικογένειες Τούρκων. Ελάχιστοι από αυτούς επέζησαν και κατόρθωσαν να ξανασμείξουν με τις οικογένειές τους.
- Το 62,4% της γης που αντιστοιχούσε στους μικροϊδιοκτήτες κατεχόταν από Έλληνες και το 37,6% από Τούρκους.134. Παιδεία - πολιτισμόςΤα Σώκια είχαν αποκτήσει εκπαιδευτικά ιδρύματα, που είχαν φθάσει να φιλοξενούν συνολικά 500 μαθητές Το σύνολο αυτό μοιραζόταν στις αστικές σχολές αρρένων και θηλέων, καθώς και στο νηπιαγωγείο. Παράλληλα, η κοινότητα συντηρούσε νοσοκομείο 8 κλινών.141. ΘΗΕ 2 (1963), σελ. 481, βλ. λ. «Αναία»· Χατζήμπεης, Στ., «Η Κρήνη (Τσεσμές) και η περιοχή της», Μικρασιατικά Χρονικά 12 (1965), σελ. 214.2. Κορομηλά, Μ. nbsp;Κοντάρας, Θ. κ.ά., Ερυθραία, ένας ευλογημένος μικρόκοσμος στην καρδιά της Ιωνίας (Αθήνα
- Δυστυχώς, τις δύο αυτές αγάπες τους, οι Μικρασιάτες Έλληνες πρόσκοποι και προσκοπίνες τις πλήρωσαν πολύ ακριβά, γράφοντας από το 1919 ως την καταστροφή του 1922, στο Αϊδίνι, στην Κάτω Παναγιά και στα Σώκια της Ιωνίας, μερικές από τις ηρωικότερες και πιο αιματηρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού προσκοπισμού Τα αδικοχαμένα αυτά γενναία παιδιά ανήκουν επίσης στον χώρο των νεομαρτύρων του χριστιανισμού, μια και βρήκαν τραγικό θάνατο αρνούμενα να αλλαξοπιστήσουν και να τουρκέψουν. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Ελληνικού Σώματος Προσκόπων, που ιδρύθηκε από τον Αθ. Λευκαδίτη στην Αθήνα το 1912, έγινε στη γιορτή των "Ανθεστηρίων".
- Γύρω της οι πόλεις που ήκμασαν κατά τους ελληνιστικούς χρόνους: Πανιώνιον, Πριήνη, Σώκια, Τράλλεις (Αϊδίνιο), Έφεσος, Μίλητος, Ηράκλεια Την κοιλάδα της Εφέσου διατρέχει ο Κάϋστρος ή Αστραίος ποταμός διερχόμενος πλησίον και βόρεια της αρχαίας Εφέσου. Σήμερα ονομάζεται Μικρός Μαίανδρος (KYCYK MENDERES) για να διακρίνεται από τον Μεγάλο Μαίανδρο (BUYUK MENDERES) ο οποίος διέρχεται νότια των Τραλλέων (Αϊδινίου) και ο μεν πρώτος, εκβάλλει στον κόλπο της Εφέσου, ο δε δεύτερος, στον Λάτμιο κόλπο, νότια του όρμου της Μυκάλης.
ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΑΣ 1908 ΣΩΚΙΑ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 2018 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΘΗΒΑΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.......AΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29/7/2010 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ( ΕΦΕΣΟΥ 10 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ )ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΘΗΒΑΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΛ. 6973466592