ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΤΗΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΑΤΑ ΣΑΡΑΙ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Οι Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές της Νέας Περάμου μαζί με τους φιλάθλους τους επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη τα πάτρια εδάφη τις αλησμόνητες πατρίδες λόγω ότι οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες,που μετά τον διωγμό ήρθαν στην Νέα Πέραμο.Την αποστολή συνόδευσαν επίσης ο πρώην αντιπρόεδρος των Παλαιμάχων Ν.Π Δημήτρης Τσεγκέλης, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων-Νέας Περάμου Καλλιπόζη Σάντρα και ο Ανέστης Τσακίρογλου δημοσιογράφος απο το σάιτ stoplekto.gr,Γκόλ, Σέντρα F.M, Θριάσιο.Επίσης μετείχαν οι φίλαθλοι Αλεξιάδου Παρασκευή,και Αλεξιάδου Ιωάννα Γραμματικού Τούλα,Γραμματικού Δήμητρα,Ασμάν Ζαφειρούλα,Βαρδαλά Ελλη,Σβίγκου Ελένη,Καλλιπόζη Νένα,Ζουμπλιού Αννυ,και Δελληγιάννη Κωνσταντίνα,Ιωσήφ Μαρία,και Βασιλείου Χριστίνα.Επίσης οι Ζιάκας Ιωάννης, Κανάρης Αντώνης, Καρατζάς Κώστας, Καρίπης Γιώργος, Καρύδας Νίκος, Μυλωνάς Ευάγγελος, Παπαδάκης Εμμανουήλ, και Νίκος Πετρόπουλος απο την Ολυμπιακή.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΑΤΑ
Φιλικό παιχνίδι με την Γαλατά Σαράι έδωσαν το Σάββατο οι Παλαίμαχοι της Νέας Περάμου στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής ομάδας στα Φούλια 20χιλιόμετραα έξω απο την Κωνσταντινούπολη κατόπιν συννενόησης με τον πρόεδρο της Φουρκάν Ολσέρ.Το τέρμα σημείωσε ο Σκόνδρας με κεφαλιά ύστερα απο σέντρα του Σαραφίδη.
Πριν τον αγώνα ο πρόεδρος των Παλαιμάχων Νέας Περάμου κ.Ανδρέας Γραμματικός άπένειμε τιμητικές πλακέτες στον πρόεδρο των Παλαιμάχων και Γενικό Γραμματέα στην ομάδα της Γαλατά Σαράι.
Για την ιστορία αγωνίστηκαν οι Γραμματικός Γ, Σουγιουλτζής, Βασιλείου, Κουλαξής, Σκόνδρας,Κρυάδας,Γραμματικός Α,Κοφίδης,Πετρόπουλος,Σαραφίδης,Χουλιάρας. Αγωνίστηκαν και οι: Τσεγκέλης, Παρίσης, Παρασκευάς.
***Αύριο η ομάδα της Νέας Περάμου θα αγωνιστεί στην Κομοτηνή με τους ομολόγους του Πανθρακικού και την Τετάρτη θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής οδικώς για την Αθήνα.
****Επίσης κατόπιν συννενόησης με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο χθές
η αποστολή παρακολούθησε την θεία λειτουργία στο Φανάρι και κατόπιν μας δέχτηκε ο πατριάρχης και του προσφέραμε αναμνηστικά.
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Σε μία πόλη που με το ένα πόδι πατάει στη δύση και με το άλλο στην ανατολή, οι αντιθέσεις μπορούν να χαρακτηριστούν αναμενόμενες. Η Κωνσταντινούπολη του 2012 πασχίζει να θυμίσει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αλλά από την άλλη πλευρά θέλει να κρατήσει αναλλοίωτα τα ανατολίτικα χαρακτηριστικά της που της δίνουν αυτό το ξεχωριστό χρώμα.
Επιπλέον, θα έλεγε κανείς ότι η Πόλη λυγίζει κάτω από βάρος της τεράστιας ιστορίας που κουβαλά. Ο συνδυασμός των πολιτισμών που την υπηρέτησαν τους προηγούμενους αιώνες δεν είναι πάντα επιτυχημένος, ωστόσο μάλλον αποτελεί μονόδρομο για μία χώρα που επιθυμεί να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς να απολέσει τις παραδόσεις της.
Όπως κάθε μεγαλούπολη που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η Κωνσταντινούπολη χαρακτηρίζεται από αντιθέσεις. Η Πόλη σε υποδέχεται με μία σειρά εντυπωσιακών(νέων) κτιρίων που περιβάλλουν το χώρο του αεροδρομίου, (του Κεμάλ Ατατούρκ)αλλά πολύ σύντομα βρίσκεσαι σε θέση να καταλάβεις ότι αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Την άλλη τη βιώνεις όταν περπατήσεις σε μέρη που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τουριστικά, σε στενούς βρώμικους δρόμους, φτωχικά σπίτια και μεγάλα συγκροτήματα πολυκατοικιών που θυμίζουν πολύ τα προσφυγικά που συναντά κανείς στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στην Αθήνα.
Παρά τις αντιθέσεις, οι άνθρωποι δείχνουν ζωντανοί και αισιόδοξοι. Μέσα στην…τρέλα που δημιουργεί η ατελείωτη κίνηση σε μία πόλη 17 εκ. κατοίκων, οι Τούρκοι διατηρούν τη ζωντάνια τους και προσπαθούν να ακολουθήσουν το δρόμο που οι ηγέτες τους χάραξαν γι’ αυτούς.
Aυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ξεφεύγουν από τα ελαττώματά τους, αν μπορεί βέβαια κανείς να μιλήσεις για ομαδικά χαρακτηριστικά. Οι οδηγοί πάντως θα μπορούσαν άνετα να συναγωνιστούν τους Ελληνες συναδέλφους τους στο έντονο φλερτ με το θάνατο. Επικίνδυνες προσπεράσεις, θεαματικές αλλά άκρως ρισκαδόρικες σφήνες και αποφυγή χρήσης του φλας στην αλλαγή λωρίδων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Αρκεί μόνο μία κούρσα με ένα ταξί για να το διαπιστώσεις.
Όσο για τα όρια ταχύτητας, υπάρχουν απλά για να υπάρχουν. Όταν ο οδηγός ταξί δεν αφήνει το πόδι από το γκάζι ενώ το όριο στην παραλιακή λεωφόρο είναι 50 χιλιόμετρα,καταλαβαίνει κανείς ότι στην Τουρκία δεν παρατηρείται αυτό που λέμε σεβασμός στους κανόνες.
Ο Κεμάλ πανταχού παρών
Ο ιδρυτής του τουρκικού κράτους, Κεμάλ Ατατούρκ, είναι η φιγούρα που συναντάται στους δρόμους περισσότερο από κάθε άλλην. Στους δρόμους; Λάθος. Ο Κεμάλ υπάρχει παντού. Στο αεροδρόμιο (που έχει το όνομά του), στο σιδηροδρομικό σταθμό, στα δημόσια κτίρια, σε όλα τα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα.
Κανείς βέβαια δεν ξέρει τι θα έλεγε σήμερα ο Κεμάλ βλέποντας ένα μετριοπαθή ισλαμιστή (Ταγίπ Ερντογάν) στο τιμόνι του κράτους που με κόπο και πολέμους ίδρυσε, ωστόσο η Τουρκία δεν τον ξεχνά. Κάθε άλλο. Όπως η μορφή του Μάο χαρακτηρίζει την Κίνα,έτσι και η μορφή του Κεμάλ Ατατούρκ έχει συνδεθεί άμεσα με την Τουρκία.
Μετά τη φιγούρα του μεγάλου Κεμάλ, αυτό που δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τη θέα είναι η τουρκική σημαία. Η ημισέληνος κυματίζει (απολύτως φυσιολογικά) σε στρατόπεδα, δημόσια κτίρια και μνημεία) αλλά μπορεί να τη δει κανείς σε μικρά καταστήματα, σε σπίτια, σε πλοιάρια και βάρκες. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φετίχ για την κοινωνία της Τουρκίας.
Ενώ η Τουλίπα έδινε μια άλλη ομορφιά την ομορφιά της πόλης.
Ο λάτρης των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων αλλά και της τέχνης θα αγαπήσει την Κωνσταντινούπολη.Φυσιολογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι στην Πόλη μπορεί κανείς να συναντήσει αρχιτεκτονικά θαύματα όπως η Αγία Σοφία, το Τοπ Καπί και το μπλε τζαμί. Ειδικά το πρώτο, οι Τούρκοι έχουν φροντίσει να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο.
Λειτουργώντας ως μουσείο πια, η Αγιά Σοφία συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε μέρα από τα πέρατα της γης. Κινέζοι, Αμερικανοί, Αυστραλοί, Ευρωπαίοι συνωστίζονται μπροστά στην είσοδο για να θαυμάσουν από κοντά το πραγματικά επιβλητικό και ξεχωριστό αυτό μνημείο. Η υπομονή που πρέπει να διαθέτει κανείς για να καταφέρει να εισέλθει πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη καθώς οι ουρές, όπως σε όλα τα μεγάλα μνημεία του κόσμου, μοιάζουν αναπόφευκτες.
Γενικά, η Κωνσταντινούπολη ποντάρει πολλά στον τουρισμό. Στους κεντρικούς δρόμους υπάρχουν πολλές διαφημιστικές αφίσες της πόλης στις οποίες γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν όλες οι απολαύσεις που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη.Κρίνοντας από τον αριθμό των τουριστών που την έχουν επισκεφθεί Απρίλη μήνα, θα έλεγε κανείς ότι αυτή η διαφημιστική καμπάνια έχει στεφθεί με επιτυχία.
Επιχειρώντας να βρει κανείς τα μεγάλα τουριστικά ατού της Κωνσταντινούπολης δεν θα ήταν δυνατόν να μη σταθεί στο φαγητό. Κεμπάμ μπορείς να γευτείς ακόμα και στους δρόμους από υπαίθριες καντίνες που προσφέρουν αυτή τη λιχουδιά σε καλές τιμές. Όχι βέβαια ότι πηγαίνουν πίσω τα οργανωμένα και μεγάλα εστιατόρια.
Ακόμα και τα ξενοδοχεία δεν παραλείπουν να έχουν στο μενού τους κεμπάπ και άλλες παραδοσιακές συνταγές αλλά φυσικά και γλυκά όπως ο μπαγκλαβάς (τουρκικό σήμα κατατεθέν).
Ρεπορτάζ:ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ